Održana debata predsedničkih kandidata u SAD, sukobili se Sanders i Bajden

Na poslednjoj debati pre prvih demokatskih predizbora u Ajovi 3. februara, kojima počinje trka za demokratskog kandidata, dva kandidata iznosila su svoje mišljenje o pitanjima poput odobrenja učestvovanja u ratu u Iraku, te jačanja trgovinskih dogovora

  • 0

Američki demokratski predsednički kandidati Berni Sanders i Džo Bajden sukobili su se po pitanju spoljne politike i trgovine tokom debate demokratskih kandidata za predsednika u Ajovi, naglašavajući oštre međusobne razlike dok se bore za demokratsku nominaciju za Belu kuću.

Na poslednjoj debati pre prvih demokatskih predizbora u Ajovi 3. februara, kojima počinje trka za demokratskog kandidata, dva kandidata iznosila su svoje mišljenje o pitanjima poput odobrenja učestvovanja u ratu u Iraku, te jačanja trgovinskih dogovora.

Reč je o sedmoj debati u trci da se odabere izborni suparnik republikanskom predsedniku Donaldu Trampu i poslednjoj šansi za kandidate da privuku birače pre 3. februara. Debata je održana u vreme dok izborne ankete proteklih dana pokazuju izuzetno tesnu trku između četvoro kandidata Bajdena, Sandersa, američke senatorke Elizabet Voren i bivšeg gradonačelnika Saut Benda u Indijani Pita Batidžidža.

Sanders, dugogodišnji borac protiv rata koji je 2002. glasao protiv odobrenja učestvovanja u ratu u Iraku, kritikovao je Bajdena zbog potpore ratu i rekao da su čuli iste argumente od zvaničnika administracije bivšeg predsednika Džordža V. Buša pre nego što su došli do drugačijih zaključaka.

Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

- Mislio sam da su lagali, nisam im tada verovao. Učinio sam sve što sam mogao da sprečim rat. Džo stvari vidi drugačije - rekao je Sanders.

Bajden, bivši predsedavajući senatskog odbora za spoljne poslove, priznao je da je glasanje "bilo velika, velika greška" i rekao da je kao zamenik predsednika Baraka Obame radio na tome da dovede vojnike kući.

- Bilo je pogrešno verovati da nisu hteli da idu u rat. Bilo je to pogrešno glasanje, ali mislim da sam učinio najviše što se može, spreman sam da uporedim to sa svakim na ovoj pozornici - rekao je Bajden za Bušovu administraciju.

Što se tiče trgovine, Sanders je rekao da on i Bajden imaju "temeljne razlike" u stavovima o vrednosti sporazuma o regionalnoj slobodnoj trgovini poput novog Trampovog sporazuma s Meksikom i Kanadom nazvanog USMCA, kom se Sanders protivi, a Bajden podržav.

- Ne znam da ima bilo koji drugi trgovinski sporazum za koji bi senator ikad pomislio da ima smisla - rekao je Bajden.

Sanders je rekao da su sporazumi "pisani samo iz jednog razloga, a to je povećati profite velikih multinacionalnih kompanija".

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA