≫ 

Šok u Rusiji: Dmitrij Medvedev raspušta vladu!

Do odluke je došlo posle obraćanja predsednika Putina u ruskoj Dumi

  • 18

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev raspustio je Vladu posle obraćanja predsednika te zemlje Vladimira Putina.

Medvedev je to saopštio nakon sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Putin se njemu zahvalio na radu.

U skladu sa članom 117 Ustava Rusije aktuelna vlada podnosi ostavku - rekao je Medvedev.

Medvedev je objasnio da je odluka povezana sa izmenama Ustava.

- Mi kao vlada Ruske Federacije moramo da pružimo predsedniku naše zemlje mogućnost da donese sve potrebne odluke za to. Ove promene, kada budu usvojene, a one će da budu usvojene nakon rasprave, kako smo rekli, doneće značajne promene, ne samo u Ustavu već i u ravnoteži snaga u celini - dodao je on.

Putin je naveo da želi da se zahvali za sve što je vlada uradila.

- Molim vas da obavljate svoje dužnosti do formiranja novog kabineta. Želim da istaknem da sam zadovoljan rezultatima koji su postignuti. Nije bilo urađeno baš sve, ali nikada ne možeš sve ni da uradiš - rekao je ruski lider.

Putin je takođe naveo da planira Medvedevu da ponudi poziciju zamenika šefa ruskog Saveta bezbednosti.

Prema članu 111 ruskog Ustava, nominacija novog premijera podnosi se najkasnije dve nedelje nakon raspuštanja kabineta.

Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Promena Ustava

Da podsetimo,  ruski predsednik Vladimir Putin predložio je danas izmenu ruskog ustava koja bi donela povećanje ovlašćenja parlamenta i vlade, potez koji bi mogao da naglasi njegovu nameru da pređe na novo mesto, a da ostane na čelu vlasti nakon isteka njegovog aktuelnog mandata, preneo je AP.

Putin je predložio da se utvrde novi uslovi za sve kandidate za predsednika Rusije. Kako je naveo, svi kandidati bi trebalo da budu građani Ruske Federacije, da su u njoj živeli najmanje 25 godina i da nikada nemaju ni jedno drugo državljanstvo.

Takođe je rekao i da je potrebno izneti na raspravu određeni broj izmena Ustava, ali da nije neophodno donositi novi ustav.

Putin je takođe predložio i da se Ustavom omogući Državnoj dumi da odobrava kandidaturu premijera države, budući da trenutno to čini predsednik na osnovu saglasnosti Donjeg doma ruskog parlamenta.

- Predlažem da se to promeni i da Državna duma samostalno odobrava kandidaturu šefa Vlade Ruske Federacije, a zatim i svih njegovih zamenika i federalnih ministara. Pritom, predsednik će biti u obavezi da ih imenuje na tu funkciju i neće više imati pravo da odbija kandidaturu koju je usvojila Duma - istakao je.

Četvrti predsednički mandat Vladimira Putina ističe 2024. godina, a pod trenutnim ustavom on ne bi mogao da dobije još jedan mandat.

Video: Putin dočekao Božić u Sankt Peterburgu, a Medvedev u Moskvi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Njet

    15. januar 2020 | 15:01

    Nije dobro ovo sto Putin radi a jos manje ako planira opet manevrisati kao lopov Milo pa sjesti u fotelju premijera. Jos jedan primjer da kad si dugo na funkciji postajes otudjen od naroda i sklon autokratiji i tiraniji.

  • Dragan

    15. januar 2020 | 15:11

    Tako i treba zna PUTIN ŠTA RADI NEBRINITE.

  • Roky

    15. januar 2020 | 16:12

    Dok je Putina bice i Rusije.. 🤗

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA