≫ 

Neustrašiva žena koja se bori za život leoparda: Šri Lanka može ostati bez ovih moćnih mačaka

Leopardi su bili zaštitni znak Šri Lanke, a danas su pred izumiranjem

  • 0
Andžali Votson screenshot/youtube.com/Cosmopolitan Sri Lanka

Posle završetka građanskog rata, koji je u Šri Lanki trajao od 1983. do 2009. godine, nastupio je period mira i razvoja zemlje. Modernizacija i masovna izgradnja uticale su da se leopardi nađu pred izumiranjem.

Andžali Votson je zaštitnica životne sredine i suočava se sa velikim problemom. Izgradnja stambenih kompleksa širom Šri Lanke zahtevala je krčenje šuma koje su prirodno stanište velikih mačaka. Danas se leopardi povlače ka obodima nekada prostranih šuma, pa je otežano uspostavljanje veza između jedinki.

- Izgubili smo veliki deo populacije leoparda. Ne znamo tačne podatke o broju koji je pre rata naseljavao Šri Lanku, ali procenjuje se da je 70 odsto istrebljeno. Danas na ostrvu živi između 750 i 1.000 odraslih leoparda - navodi Votson.

Velike mačke su na meti lovaca koji postavljaju zamke u šumama. Iako su zaštićena vrsta, događa se da upadnu u klopku koja je namenjena divljim svinjama i jelenima. Tako postaju lak plen.

Strast za divljinom

Votson je odrasla u gradu Kolombu na Šri Lanki. Još kao dete provodila je dosta vremena u prirodi i izgradila poseban odnos sa biljkama i životinjama.

Godine 1994. preselila se u Ontario kako bi studirala na Univerzitetu MekMaster. Tamo je upoznala budućeg supruga Endrua Kitla. Nekoliko godina kasnije vratila se u Šri Lanku zajedno sa njim. Pokrenuli su projekat za proučavanje leoparda u Nacionalnom parku Jala koji se nalazi na jugoistoku ostrva.

- Tada se vrlo malo znalo o nedaćama sa kojima se suočavaju životinje. Trebalo je dobro upoznati njihove navike i utvrditi tačan broj leoparda. O ugroženosti vrste govorilo se vrlo malo - navodi Votson.

Votson i Kitl su 2004. godine osnovali Povereništvo za zaštitu živih vrsta koje nastanju šume Šri Lanke. Trenutno rade na četiri lokacije širom ostrva. Istražuju ugroženu populaciju leoparda pomoću kamera koje beleže njihovo kretanje i navike. Svaki snimljeni leopard može se prepoznati po šarama na krznu čiji se oblik i raspored razlikuje od jedinke do jedinke.

- Postavljanje kamera je naporan posao. Podrazumeva duge vožnje kroz džunglu i preko džombastih puteva. Penjemo se po uzvišenjima i probijamo kroz šiblje. Na putu do konačnog cilja srećemo slonove, medvede, zmije, pijavice i krpelje - kaže Votson za CNN.

Ova plemenita dama se nada da će prikupljeni podaci pomoći u stvaranju jasne nacionalne strategije za očuvanje leoparda. Ukoliko se uspostave koridori koji će povezati obode šuma i zaštićena područja na kojima sada žive leopardi, postoji šansa da će životinje i ljudi biti na dobitku.

Video: Neverovatan snimak spasavanja koale od požara: Žena skinula odeću i krenula u vatru

(N.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA