Zarađivao 2,7 miliona evra i voli hokej: Ko je Mihail Mišustin, kandidat za premijera Rusije

Kako je objavila televizija “Rosija 24”, on je tvorac “najboljeg sistema za skupljanje poreza na svetu

  • 1
Mikhail Mishustin, Mihail Mišustin Foto: Tanjug/AP

Poslanička grupa ruske vladajuće stranke Ujedinjena Rusija u Državnoj dumi jednoglasno je danas, pred zasedanje tog tela, podržala kandidaturu predsednika Federalne poreske službe Mihaila Mišustina za premijera, pošto ga je na to mesto predložio prvi čoveka Rusije Vladimir Putin.

Svetska javnost ostala je u šoku posle jučerašnje odluke Dmitrija Medvedeva, koji je dao ostavku na mesto premijera, a prema mišljenju stručnjaka, pretpostavlja se da će ga upravo Mišustin zameniti na toj funkciji, odnosno da će Duma danas usvojiti predlog da bude novi predsednik Vlade Rusije.

Mišustin je ekonomski političar koji je od 2010. godine radio kao šef ruske Savezne poreske službe. Kako je objavila televizija “Rosija 24”, on je tvorac “najboljeg sistema za skupljanje poreza na svetu".

Rođen je 3. marta 1966. godine, a diplomirao je na moskovskom univerzitetu za mašinstvo, gde je završio i postdiplomske studije.

Mikhail Mishustin, Mihail Mišustin Naslediće Medvedeva Foto: Tanjug/AP

Godine 1998. pridružio se državnoj službi kao pomoćnik za informacione sisteme računovodstva i kontrole poreskih plaćanja pri Saveznoj poreskoj službi.

Posle toga radio je kao zamenik ministra Ruske Federacije za poreze i namete, šefa Savezne agencije za katastar i nekretnine pri Ministarstvu ekonomskog razvoja, šefa Savezne agencije za Upravljanje posebnim ekonomskim zonama.

Autor je tri knjige o poreskoj administraciji i 40 naučnih tekstova. Jedan je od inicijatora otvaranja državne Više škole ekonomije, Instituta za ekonomiju nekretnina, a 2008. godine podneo je ostavku u javnoj službi da bi dve godine radio u kompaniji UFG Kapital partners.

Blizak liberalima

Neki analitičari ocenjuju ipak da je Mišustin blizak bivšem ministru financija Alekseju Kudrinu, jednom od najuglednijih liberala u Rusiji. Politikog Ekatarina Šulman otkrila je za “Frans pres” da je on zapravo “ideološki neutralan čovek”.

Zarađuje milione i voli hokej

Godine 2015. zauzimao je 54. mesto najbolje plaćenih visokih ruskih funkcionera, po pisanju časopisa Forbs, sa prihodima od 2,7 miliona evra. U biografiji Mišustina piše da je oženjen, ima trojicu sinova, zanima se za sport i igra hokej, a član je Nadzornog odbora hokejaškog kluba CSKA iz Moskve.

Video: Putin poklonio arktičkog sokola kralju Saudijske Arabije

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA