Kuva po "receptu iz Pekinga": Putin bi da vlada kao Si Đinping, ali evo šta mu ne ide u prilog

Uprkos tome što je izvršio reforme kako bi ojačao svoju poziciju, neki smatraju da je Putin sa izvesnom dozom ljubomore gledao prema Kini, gde je njegov bliski saveznik Si Đinping uspeo u tome

  • 4

Predsednik Rusije Vladimir Putin došao je pre 20 godina na vlast, a kako navode svetski mediji, novi razvoj događaja (ostavka Dmitrija Medvedeva na funkciju premijera) ukazuje da i u budućnosti želi da ostane na vladajućoj poziciji.

Uprkos tome što je izvršio reforme kako bi ojačao svoju poziciju, neki smatraju da je sa izvesnom dozom ljubomore gledao prema Kini, gde je njegov bliski saveznik Si Đinping uspeo u tome.

Premda je Sijeva odluka 2018. godine da ukine ograničenje u trajanju mandata zahtevala političke manevre, javnosti je to predstavljeno kao da se “to već odavno desilo”. Od tada, Komunistička partija se još više grupisala oko tog lidera, posle čega su mu dodeljene još neke titule, a među njima je i “Lider naroda”, koju je do sada imao samo Mao Ce Tung.

vladimir putin, si đinping, poseta, rusija, kina, moskva Si Đinping i Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Putin, sa druge strane, suočava se sa spekulacijama kako sada da uspe da napravi novi manevar koji bi ga zadržao na vlasti. Pošto je 2012. godine zamenio funkciju sa tadašnjim predsednikom Medvedevim kome je istekao mandat, taj potez izazvao je nezadovoljstvo određenog broja građana i proteste. Samim tim, novi događaji mogu da budu okidač za novi talas demonstracija.

Bliskost dva lidera

Pošto su Putin i Si ojačali pozicije moći u periodu posle 2010. godine, Rusija i Kina sve prisnije sarađuju, ne samo zbog geopoličke situacije već i bliskog odnosa dva lidera.

vladimir putin, si đinping, poseta, rusija, kina, moskva Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik oslonio se na kineskog kolegu kako bi napravio protivtežu pritisku iz SAD i Evropske unije posebno 2014. godine posle prisajedinjenja Krima Rusiji. Takođe, prvi čovek Kine prilično je bio srećan pošto je mogao da računa na Rusku federaciju kao saveznika u prodoru na zapadu (Inicijativa Pojas i put) i podrška u trgovinskom ratu te zemlje sa Amerikancima.

Nova šansa za “Huawei”

Pored “Pojasa i puta”, Rusija je podržala i “Hjuavei”, kineskog tehnološkog giganta koji je bukvalno oteran sa američkog tržišta posle tvrdnje Vašingtona da je pretnja za bezbednost. Pored Amerikanaca, “Huawei” se našao na “crnoj listi” i kod saveznika SAD.

Huawei, Huavei Foto: Tanjug/AP

Mnogi stručnjaci smatraju da je odluka Moskve da dozvoli da “Huawei” izgradi 5G mrežu u Rusiji zapravo znači približavanje “kineskom stilu”, odnosno kontroli interneta i eventualno ograničavanju “online” sloboda.

“On je moj najbolji prijatelj”

Si je u jednom od intervjua za ruske medije prošle godine govorio o odnosu sa Putinom.

vladimir putin, si đinping, rusija, kina, hrana Foto: Tanjug/AP

- On je moj najbolji i najbliži prijatelj. Cenim naše duboko prijateljstvo – rekao je tada generalni sekretar Komunističke parije.

Apsolutna vlast = apsolutna krivica

Iako je Sijev model privlačan Putinu, on ipak sa sobom nosi izvestan broj nedaća. Kao što je kineski funckioner osetio na svojoj koži – uz apsolutnu vlast dolazi i apsolutna krivica.

Hongkong, protest, sukob policije i demonstranata Demonstracije u Hongkongu, Foto: Tanjug/ AP

Naime, pukotine u “Sijevoj fasadi” počele su da se pokazuju prošle godine, kada su počeli antivladini protesti u Hongkongu, kao i zahuktavanje trgovinskog rat sa Amerikom. U većini stvari, tvrde analitičari, nije uspeo baš najbolje da se snađe,

Đinping poseduje veću vlast

Kada je izbio na čelo komunističke partije, Si je “utegao” disciplinu unutar te stranke, koristeći anti-korupcijsku kampanju da očisti frakciju, kako mnogi tvrde, potencijalnih rivala.

Putin, sa druge strane, nema toliku količinu moći u svojim rukama, jer Rusija ni izbliza nije toliko centralizovana kao Kina. Vlada mišljenje da je ruska demokratija puna mana, ali preko ustanova koje ima moguće je izraziti kritiku Putina i njegovih odluka.

Stručnjaci koji prate svetke prilike smatraaju da i dalje postoje nezavisni mediji u Rusiji, a čak ni oni koji su režimski nisu pod tolikom kontrolom kao što je to slučaj u Kini. Vlada mišeljenje, međutim, da iako Putin možda želi da primeni Sijev model u Moskvi, da će morati da bude vrlo oprezan.

Video: Srećan rođendan! Putin iznenadio Si Đinpinga sladoledom, a tu je bio i čaj

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    16. januar 2020 | 14:35

    OVE DVE SILE SE ODUPIRU NWO-NOVOM SVETSKOM PORETKU I NATO KRVOLOCIMA I TO BOLI OVE ,DEMOKRATE,!!! SRBIJA JE NA UDARU NATO KRVOLOKA KOJA SE ISTO ODUPIRE NATO MONSTRUMIMA I HORDAMA UBICA SIROM SVETA!!

  • Krca

    16. januar 2020 | 13:15

    Kako se zove gospodin koji piše ovakve bisere?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA