Rasprava demokrata u drugom planu: Misteriozni simbol na ruci kandidata zbunio Amerikance

Mediji u SAD pokušavaju da saznaju da li krst na ruci milionera nosi skrivenu poruku

  • 1
Tom Stejer

Printscreen/Youtube/NBC New York

U jeku debate demokrata koji se bore da izađu na megdan Donaldu Trampu, pojavio se misteriozni simbol čije značenje intrigira američku i svetsku javnost.

Tokom rasprave koju su vodili Berni Sanders i Elizabet Voren, u prvi plan je sasvim neočekivano došao američki milioner Tom Stejer. Kamere su tokom debate uhvatile detalj na njegovoj levoj ruci. Bio je to misteriozni krst grubo nacrtan olovkom. U svakom kvadrantu nalazio se još jedan manji krst.

 

Nije prvi put da je vlasnik investicionog fonda viđen u javnosti sa ovim znamenjem. Crtao ga je tokom protekle dve godine, ali sada o tome priča čitava Amerika. Ovaj simbol intrigantniji je od sukobljenih stavova Elizabet Voren i Bernija Sandersa.

Značenje simbola

 

Poznat je kao jerusalimski krst i simbol je Jerusalimskog kraljevstva iz 13. veka. Nastao je posle krstaških pohoda na zemlje koje su u tom periodu bile naseljene musilmanskim življem. Ne postoji tačno definisano značenje simbola, a stručnjaci još uvek nagađaju šta bi mogao da predstavlja. Pojedini teoretičari tvrde da simbolizuje Hrista i četiri apostola, Isusove rane na raspeću ili četiri strane sveta.

Simbol potiče iz 13. veka, a svoje mesto našao je na obeležjima feudalnih država. Danas se jedan takav krst nalazi na zastavi Gruzije.

Otkud na ruci Toma Stejera?

 

Kandidat demokrata je u jednom intervjuu objasnio razloge iscrtavanja krsta na levoj šaci:

- Krst simbolizuje istinu koju moramo reći po svaku cenu. Iscrtavam ga već neko vreme kako bi me svakodnevno podsetio da govorim istinu. Kasnije sam otkrio da je reč o jerusalimskom krstu - rekao je Stejer za BuzzFeed.

Prvi put se krst našao na njegovoj ruci tokom zime 2017. godine, da bi godinu dana kasnije Stejer u izjavi za Politiko objasnio da uvek govori istinu, bez obzira na značenje simbola. Tada je objasnio da je reč o međunarodnom simbolu skromnosti, mada nije utvrđena tačnost ove tvrdnje.

Stejer je dugogodišnji sponzor Demokratske stranke. Tokom aktuelne kampanje izjavio je da je u 30. godini spoznao boga. Jedan je od glavnih zagovornika opoziva Donalda Trampa koji je izglasan u Predstavničkom domu.

Ko je još nosio ovaj simbol?

 

Prizori iz krstaških pohoda sve češće se pojavljuju u medijima. Fanatik koji je na Novom Zelandu ubio 50 vernika u džamiji posedovao je literaturu sa motivima Krstaških ratova. U kombinaciji sa nacističkim simbolima viđeni su i na nasilnim protestima ekstremnih desničara u Virdžiniji 2017. godine. Međutim, stručnjaci ne prepoznaju jerusalimski krst kao simbol mržnje.

Prošle nedelje se sin Donalda Trampa branio zbog fotografije koju je objavio na društvenim mrežama. Fotografija prikazuje Donalda Trampa Juniora koji drži automatsku pušku. Na puški je ugraviran jerusalimski krst i slika Hilari Klinton koja je iza rešetaka.

 

- Kada je reč o simbolima, sve zavisi od konteksta - kaže istoričar Den Džouns, koji ima istetoviran jerusalimski krst. Tetovaža je nastala pre nekoliko godina, a urađena je u stilu drevnih hodočasnika.

- Ako posmatramo kontekst moje tetovaže, reč je o simbolu ispovedanja vere. Ono što je pokazao Donald Tramp Junior upućuje na nasilje, jer je reč oružju. Kontest je nasilni, a predstavlja civilizacijski sukob između hrišćana i muslimana koji potiče iz srednjeg veka. Kandidat demokrata mora biti svestan i drugog konteksta. Ako bi pobedio u predsedničkoj trci, propaganda Islamske države nazvala bi ga vođom krstaša - objašnjava Džouns za BBC i dodaje da Stejer ima svoje razloge zbog kojih je nacrtao krst na šaci.

Takav scenario je malo verovatan, jer Stejer nije među favoritima za predsedničku nominaciju.

(N. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dane

    16. januar 2020 | 19:11

    To je simbol katolickog pohoda na Jerusalem.simbolise milenijumski cilj vatikana da prenese sediste is rima u jerusalim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA