Ministar održao govor sličan Gebelsovom: U pozadini se čuo Vagner - omiljeni Hitlerov kompozitor

U obraćanju koje traje šest minuta, Alvim govori o Nacionalim nagradama za umetnost

  • 0
Roberto Alvim

Printscreen/Twitter/Secretaria Especial da Cultura

Video-snimak u kom se brazilski ministar kulture Roberto Alvim obraća naciji izazvao je bes u zemlji, a stigli su i brojni pozivi predsedniku Žairu Bolsonaru da ga smeni.

Naime, Alvim je u tom obraćanju citirao delove govora nacističkog majstora propagande Jotefa Gebelsa dok se u pozadini čuje "Loengrin" Riharda Vagnera, omiljenog kompozitora Adolfa Hitlera.

Regujući na optužbem Alvim je rekao da je govor bio "slučajnost", a Bolsonaro sada treba da odgovori na pozive da li da smeni ministra.

Predsednik, bivši vojni kapetan, sa konzervativnom socijalnom agendom, se još nije oglasio povodom ovoga.

U obraćanju koje traje šest minuta, Alvim govori o Nacionalim nagradama za umetnost.

 

- Brazilska umetnost u narednoj deceniji biće herojska i biće nacionalna, imaće veliku sposobnost za emocionalnu uključenost... Biće duboko povezana sa hitnim težnjama našeg naroda ili u suprotnom neće biti ništa - rekao je Alvim.

Delovi ovoga su identični kao i oni u knjizi "Jozef Gebels: Biografija" nemačkog istoričara Petera Longriha, koji ima nekoliko dela na temu Holokausta.

- Nemačka umetnost u narednoj deceniji će biti herojska, biće romantična, činjenična i poptuno oslobođena sentimentalnosti. Biće nacionalna i posvećena ili u suprotnom neće biti ništa - govorio je Gebels.

Pojedini kritičari trenutne vlasti naveli su da je Alvim prešao sve granice i da je ovo neprihvatljivo, dok su ga neki branili, govoreći da je ovo slučajnost, pritom ne komentarišući muziku u pozadini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA