≫ 

Greta Tunberg poslala poruku posle marša u Lozani: "Ništa još niste videli"

- Nismo gotovi, u to vas možemo uveriti. I s tom porukom dolazimo na Svetski ekonomski forum u Davosu sledeće nedelje - dodala je

  • 8
Greta Tunberg

Foto: Tanjug/ AP

Švedska aktivistkinja za zaštitu životne sredine Greta Tunberg i više od 10.000 demonstranata marširali su u petak u švajcarskom gradu Lozani, uoči u samita u Davosu gde će se dosta njih zaputiti kako bi podstakli svetske lidere na borbu protiv klimatske krize.

Sedamnaestogodišnjakinja koja je pokrenula pokret Petak za budućnost koji je izazvao globalne proteste, osudila je nedostatak vladinih akcija za smanjivanje štetnih emisija pre nego što bude prekasno.

- Dakle, sada smo u novoj godini i ušli smo u novu deceniju, a dosad, tokom ove decenije, nismo videli nikakav znak da dolazi do stvarne klimatske akcije i da se mora promeniti - rekla je Tunbergova u govoru u Lozani.

Greta Tunberg

Foto: Tanjug/ AP

- Svetskim liderima i onima na vlasti htela bih da poručim da još ništa niste videli. Nismo gotovi, u to vas možemo uveriti. I s tom porukom dolazimo na Svetski ekonomski forum u Davosu sledeće nedelje - dodala je.

Demonstranti su držali transparente s natpisima poput "Probudite se i pomirišite požare" i "Kasno je, ali nije prekasno".

Na stotine aktivista će tokom vikenda krenuti vozovima, a zatim će marširati do Klostersa blizu Davosa, gde će Tunbergova drugu godinu zaredom prisustvovati samitu i ucestvovati na dve panel konferencije.

Greta Tunberg

Foto: Tanjug/ AP

Klimatske promene i uništavanje životne sredine premašuju rizike koje su svetski lideri naglasili u istraživanju uoci okupljanja globalne elite 2020. godine.

Ovogodišnje okupljanje odvija se dok se u Australiji saniraju posledice najgorih požara u istoriji te zemlje. Dok je tamošnja vlada izbegavala vezu s klimatskim promenama, požari su dodatno zabrinuli javnost zbog zagrevanja planete.

Video: Gretu napali paparaci u Madridu: Ona se smejala, a policija jedva uspevala da je zašititi

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA