≫ 

Na majicama Milojevićevog narko-klana "krv i čast" i nordijski bog Odin: Time su slali jezivu poruku

Među stvarima zaplenjenim tokom hapšenja na Majorki bilo je mnogo onih sa nacističkim simbolima

  • 8
Stefan Milojević

Foto: Facebook/Stefan Milojevic

Među informacijama koje su usledile posle hapšenja Stefana Milojevića u Španiji, okarakterisanog kao vođa kriminalnog klana United tribuns pojavila se i informacija o povezanosti njegove bande sa brojnim navijačkim grupama, huliganima i desničarskim organizacijama. Kako se navodilo u vestima iz španskih medija, među zaplenjenim stvarima, bilo je i predmeta koji su obilovali nacističkim simbolima, simbolima nordijskog boga Odina i majica sa natpisom "Krv i čast".  

Taj natpis je bio moto Hitlerove omladine, a grupa pod ovim nazivom osnovana je 1987. godine u Velikoj Britaniji, pod svojim okriljem ima brojne skinhed grupe. Proizašla je iz britanske skinhed muzičke scene na čelu sa Ijanom Stjuartom Donaldsonom.

"Odin, Lutalica", slika Georga fon Rosena iz 1886. godine. Odin je bio vrhovni germanski bog, značajan za germanski misticizam. Foto: Wikimedia Commons/ginnungagap.info

A kako se i zašto Odin koristi u nacističkoj ideologiji? Hiperboreja bila je navodna pradomovina svih Arijevaca koja u mistici predstavlja i arhetipsku snagu univerzuma jer su se tu bogovi navodno mešali sa ljudima što je proizvelo arijevskog čoveka, koja se po verovanju grčko-rimskih kartografa nalazila na krajnjem severu sveta, koja se kasnije poistovećivala sa Islandom, a danas se veruje da je to zapravo Norveška, ili šire, da je u pitanju stari naziv za Skandinaviju u celini.

Jasno je iz toga da su rasna uverenja, mistika u vezi sa rasom, teorije poput "krvi i tla" i u drugoj verziji, "krvi i zemlje" odnosno već pomenute "Krvi i časti",  verovanja da krv ima duhovnu dimenziju, igrale ključnu ulogu za naciste.

Bog Odin

Odin i krv i čast; Foto: Shutterstock

Zlokobna reputacija

 

Za Odina se vezuju rune, smrt, rat, znanje i mudrost i oko koga su izgrađeni čitavi mistično-okultni sistem. U prehrišćanskom, paganskom svetu nordijaca, Odina prati jedna opasna i zlokobna reputacija. To je pre svega zbog njegove povezanosti sa magijom, misterijama, smrću, univerzalnim poretkom i inspiracijom - stvarima za koje ljudi često nemaju razumevanja i iz tog razloga ih se plaše.

Načinio je takođe, u svojoj potrazi za znanjem i moći, dva etička zločina koji su samo doprineli njegovoj lošoj reputaciji. Zarad stvaranja svetskog poretka, ubio je Imira, svog rođaka. U drugom slučaju, zarad dobijanja medovine poezije namerno je prekršio dato obećanje. Ovi i neki drugi primeri ga u očima čovečanstva čine prilično nepouzdanim i opasnim.

Odin je u staroj germanskoj tradiciji istovremeno gospodar svetlosti i princ mraka. On je bog kraljeva i plemića, otac magije stvaranja i uništavanja, bog poezije tj. umetnosti efikasne jezičke formulacije i kodifikacije znanja. Njegova magijska snaga je otelovljena u Runama (misterijama) i vladar je nad mrtvima i samim fenomenom smrti kao procesa transformacije bića.

VIDEO: Dva Srbina u rumunskom zatvoru zbog učešća u međunarodnom švercu narkotika

(J. V. /Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA