≫ 

Biblijske najezde skakavaca u Africi: Najveći roj je bio dug 60 kilometara, uništio je sve

Na pojedinim mestima su rojevi skakavaca toliki, da izgledaju kao tamni oblaci na horizontu. Skakavci su veličine prsta i na milione leti i skaču na useve koje uništavaju

  • 7
Najezda skakavaca

Foto: Tanjug/AP

Najezda insekata na afričkom kontinentu delimično je posledica neuobičajenih klimatskih uslova. Najveća najezda skakavaca u poslednjih 25 godina zahvatila je istočni deo Afrike i predstavlja pretnju za bezbednost hrane u nekim zemljama koje su ionako najugroženije glađu, saopštili su zvaničnici.

Jedan od rojeva tih insekata bio je dugačak 60 kilometara i širok 40, navele su vlasti i dodale da je to pustinjski skakavac koji spada u grupu najopasnijih. 

Najezda skakavaca

Ogromna štetočina; Foto: Tanjug/AP

Insekti su se pored Kenije, pojavili i u delovima Somalije, Etiopije, Sudana, Džibutija i Eritreje. Procenjuje se da će zahvatiti i delove Južnog Sudana i Ugande.

Najezda skakavaca

Džinovski skakavci; Foto: Tanjug/AP

Ova pojava bi mogla da ugrozi već siromašno stanovništvo u tom delu Afrike gde su i nemiri, kao u Somaliji koja je na meti ekstremista, u Južnom Sudanu su dugogodišnji sukobi, a bilo je nemira u Etiopiji.

Najezda skakavaca

Skakavci lete u rojevima i pustoše; Foto: Tanjug/AP

Na pojedinim mestima su rojevi skakavaca toliki, da izgledaju kao tamni oblaci na horizontu. Skakavci su veličine prsta i na milione leti i skaču na useve koje uništavaju.

Najezda skakavaca

Rojevi na usevima; Foto: Tanjug/AP

Regionalna organizacija Istočne Afrike je saopštila da tipičan pustinjski roj može da sadrži do 150 miliona skakavaca po kvadratnom kilometru koji lako migriraju s vetrom i mogu preći 100 do 150 kilometara dnevno.

Prosečan roj za samo jedan dan može da uništi useve dovoljne za ishranu 2.500 ljudi. Najezda bi mogla da potraje do juna jer su uslovi za razmnožavanje sakakavaca povoljni posle neuobičajenih, velikih poplava poslednjih nedelja.

Najezda skakavaca

Ogromni skakavci u rukama Afrikanaca; Foto: Tanjug/AP

Da bi pomogle sprečavanje i suzbijanje najezde, vlasti analiziraju satelitske snimke, skladište pesticide i prskaju tlo iz vazduha.

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA