≫ 

Više nisu "kraljevska visočanstva": Hari i Megan ostali bez titula i državnog novca

Princ Hari i Megan više neće moći da koriste titule "njihovo kraljevsko visočanstvo", niti će dobijati novac iz javnih fondova

  • 53
Muzej Madam Tiso, Hari i Megan Markl Foto: Tanjug/(Victoria Jones/PA via AP)

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, princ Hari i Megan Markl više neće koristiti kraljevske titule, niti će dobijati novac iz javnih fondova za svoje kraljevske dužnosti, saopšteno je iz Bakinghemske palate.

U saopštenju se navodi da je u kraljevskoj porodici postignut dogovor koji podrazumeva da će se princ Hari i njegova supruga povući iz kraljevskih dužnosti.

Oni ubuduće neće predstavljati krunu, i neće imati pravo da dobijaju novac iz državne kase za obavljanje kraljevskih dužnosti. Njima se više neće obraćati sa "Vaše kraljevsko visočanstvo", s obzirom da više ne obavljaju kraljevske dužnosti.

Iako više zvanično neće moći da predstavljaju kraljicu, Hari i Megan su naglasili da će i dalje podržavati krunu i Elizabetu.

Nedugo nakon što je Bakinghemska palata objavila odluku, oglasila se i sama kraljica.

Kraljica Elizabeta,Hari i Megan, Britain Royals Prince Harry Izvojevali svoje Foto: Tanjug/AP

Hari i Megan će, kako prenose britanski mediji, vratiti i novac poreskih obveznika koji su iskoristili da bi renovirali svoj dom. Oni bi trebalo da vrate oko 2,4 miliona funti, koliko je uloženu u renoviranju njihovog doma koji se nalazi nedaleko od Vindzora.

Podsetimo, princ i njegova supruga Megan Markl odlučili su da se odreknu kraljevskih dužnosti. Oni su nedavno objavili da se povlače kao stariji članovi kraljevske porodice, a kako su rekli, plan im je da postanu finansijski nezavisni.

Kraljica Elizabeta II je zvanično podržala njihovu odluku nakon porodičnog sastanka na kom je o tome detaljnije porazgovarala s unukom Harijem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 0205

    18. januar 2020 | 20:14

    Bravo, neka im je sa srecom.

  • Ivana

    18. januar 2020 | 20:23

    Ne kapiram je! Znala je za koga se udaje i kakav ce joj zivot bitil! Sama je tako izabrala a sad je trazila od njega da se svega odrekne zbog nje!A on se bukvalno odrice svoje porodice i bezi od onoga sto jeste u stvari! Glup covek skroz

  • Zoka

    18. januar 2020 | 20:02

    Bravo!!!! Ali ce ziveti slobodno,ponasati se slobodno i ne zavisiti od nikoga. Neka im je srecno,napredno i puno ljubavi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA