Uhapšen novinar u Francuskoj: Sedeo je u pozorištu, ugledao predsednika, pa odmah "tvitovao"

"Večeras bi moglo biti dešavanja" - napisao je novinar na Tviteru, a nedugo potom je priveden

  • 2
Emanuel Makron Printskrin: Twitter

U Francuskoj je priveden novinar Taha Buhafs, jer je na društvenim mrežama objavio da se predsednik Emanuel Makron nalazi u pariskom teatru.

- Nalazim se u teatru "Bouffes du Nord". Tri reda iza predsednika Francuske. Pojedini demonstranti su ovde i pozivaju sve ovamo. Pripreme su u toku. Večeras bi moglo biti dešavanja - napisao je Buhafs.

Snage bezbednosti Francuske su odmah potom evakuisale predsednika zemlje iz teatra "Bouffes du Nord" u Parizu zbog napada antivladinih demonstranata.

Veća grupa demonstranata okupila se ispred pozorišta nakon što je na društvenim mrežama objavljena informacija da se predsednik Makron nalazi u zgradi.

Uzvikujući slogane protiv Makrona, demonstranti su pokušali da uđu u pozorište, a francuska policija evakuisala je predsednika.

Najavljeni vladin plan reforme penzionog sistema u Francuskoj je bio povod za proteste i štrajkove koji traju od 5. decembra prošle godine.

Administracija francuskog predsednika Makrona novim planom zagovara da se visina penzije izračunava na osnovu iznosa plate koju je radnik imao tokom cele karijere, a ne na osnovu plata iz poslednjih pet godina radne karijere. Sindikati tvrde da će to rezultirati znatno manjim penzijama za buduće penzionere.

Makronov plan predviđa i izmene kriterijuma zahtevnosti različitih zanimanja, a što će, na kraju, oduzeti pravo prevremenog penzionisanja za radnike iz više sektora, uključujući i javnu službu.

(Telegraf.rs/Avaz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA