Postignut dogovor o Libiji: U sporazumu ključnih 6 tačaka

Proces rešenja krize u Libiji biće podeljen na šest delova

  • 2
Pregovori o Libiji u Berlinu Foto: Tanjug/AP

Svetski lideri postigli su dogovor o tekstu konačnog dokumenta sa konferencije u Libiji, koja se održava u Berlinu, prenose agencije pozivajući se na izvore.

Britanska agencija Rojters prenosi da im je jedan učesnik samita preneo da je postignut dogovor, ali nije pružio detaljnije informacije.

Ruska agencija Tass je, međutim, imala uvid u nacrt dokumenta. Prema tom nacrtu, proces rešenja krize u Libiji biće podeljen na šest delova: primirje, embargo na oružje, politički proces, reforma sektora bezbednosti, ekonomska i finansijska reforma, poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

U nacrtu se takođe poziva na nemešanje u oružani sukobu u Libiji i traži od Saveta bezbednosti UN da uvede sankcije zemljama koje krše embargo na oružje.

Kako navodi ruska agencija, nakon usvajanja teksta, biće uspostavljen specijalni Međunarodni komitet za praćenje, koji će nadgledati primenu odluka sa samita u Berlinu.

Libija je podeljena na suparničke administracije, od kojih svaka ima podršku različitih država.

Hafterove snage koje su od aprila u opsadi Tripolija podržavaju Egipat, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok se vlada Tripolija okrenula Turskoj.

Primirje na koje su obe strane početkom ovog meseca pozvani Moskva i Ankara je prvi prekid u borbama u poslednjih više meseci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    20. januar 2020 | 10:17

    Kada zapad krene da gubi on odma traži primirje i razgovore. Nazalost to nikada ne ispoštuje! Nego samo kupuje vreme da ponovo nametne svoju volju-interese.

  • nikolas

    19. januar 2020 | 23:35

    U OVOM RATU IMA SVE VISE UCESNIKA I SVE VISE LICI NA RAT VELIKIH RAZMERA!!! KRAJNJI JE MOMENAT DA DODJE DO MIRA -PREKIDA SUKOBA !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA