≫ 

Fotografija o kojoj se danas priča: Sve oči su uprte u Putina, a glavna tema je sudbina jedne zemlje

Učesnici jučerašnje konferencije o Libiji u Berlinu saglasili su se i da će obezbediti da se više ne pruža vojna podrška zaraćenim stranama dok traje primirje

  • 3
Putin Merkel Foto: Tanjug/AP

Učesnici jučerašnje konferencije o Libiji u Berlinu saglasili su se i da će obezbediti da se više ne pruža vojna podrška zaraćenim stranama dok traje primirje. Lideri su se sastali u prestonici Nemačke, a posebnu pažnju sa tih razgovora zadobila je jedna fotografija. Na njoj se vide predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel, a fotografija je posebno zanimljiva jer baš svi gledaju u Putina.

Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je da su se zemlje, koje su uključene u rešavanje dugogodišnji sukob u Libiji, dogovorile da treba da poštuju embargo na oružje, koji se često narušava, i da bi on trebalo da bude bolje kontrolisan nego do sada.

- Dogovorili smo se o sveobuhvatnom planu za napredovanje. Mogu samo da kažem da su svi učesnici zaista konstruktivno sarađivali - rekla je Merkel.

U Berlinu su bili i lideri dveju zaraćenih strana, predsednik međunarodno priznate libijske vlade narodnog jedinstva Fajez al-Saradž i komandant Libijske narodne armije general Kalifa Haftar, a na pitanje da li su njih dvojica bili deo pregovora u nemačkoj prestonici, Merkel je rekla da je s njima razgovarano pojedinačno, "jer su razlike između njih toliko velike da trenutno ne razgovaraju međusobno".

Nemačka kancelarka navela je i da bi učesnici konferencije trebalo da se redovnije sastaju kako bi osigurali nastavak procesa da bi narod u Libiji dobio svoje pravo na miran život, prenosi AP.

Svetski mediji preneli su informacije sa sastanka u Berlinu, stavljajući pomenutu fotografiju u prvi plan, a ova je mnoge podsetila na fotografiju nastalu 2018. godine na samitu G7 u Kanadi kada su svi okupljeni, među kojima su Merkelova, francuski predsednik Emanuel Makron i japanski premijer Šinzo Abe gledali u američkog predsednika Donalda Trampa.

Angela Merkel Fotografija zabelžena na samitu G7 2018. godine; Foto: AP/Tanjug

Šta je rekao Putin?

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas u Berlinu da se nada da će dijalog o Libiji biti nastavljen i da će sukob u toj zemlji biti rešen.

- Ne gubimo nadu da će dijalog biti nastavljen i ne štedimo napore da se ovaj sukob reši - rekao je Putin na sastanku sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom na marginama sastanka u Berlinu.

Rusija i Turska su načinile dobar korak kada su pozvale na prekid vatre u Libiji, čime su stvoreni preduslovi za održavanje konferencije u Berlinu, istakao je Putin, preneo je Tass.

Putin Erdogan Putin i Erdogan; Foto: Tanjug/AP

Šta je juče dogovoreno?

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš zahvalio je Merkel na njenim "apsolutno izvanrednim" naporima.

- Ne mogu dovoljno da naglasim zaključak samita da nema vojnog rešenja sukoba u Libiji - rekao je on novinarima u Berlinu, dodajući da se nada da će obaveze koje su danas preuzete dobrineti trajnom rešenju libijske krize.

Generalni sekretar UN naglasio je da je potreban prekid vatre.

- Ne možemo da nadgledamo nešto što ne postoji - rekao je Gutereš, navodeći da su svi učesnici konferencije obavezali da će izršiti pritisak na strane da se postigne potpuni prekid vatre.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas rekao je da "znamo da današnji potpisi nisu dovoljni".

On je kazao da će predstavnicima zemalja koji danas nisu bili pozvani na konferenciji biti data prilika da učestvuju na budućim sastancima četiri komiteta, koji se bave različitim aspektima krize, uključujući vojna pitanja i ekonomiju.

- Znamo da je rad tek počeo - rekao je Mas, ali je i pohvalio "duh saradnje" koji je, kako je naveo, danas viđen u Berlinu.

Svetski lideri postigli su dogovor o tekstu konačnog dokumenta sa konferencije u Libiji, koja se održava u Berlinu, prenose agencije pozivajući se na izvore.

Prema nacrtu dokumenta u koji je TASS imao uvid, proces rešenja krize u Libiji biće podeljen na šest delova: primirje, embargo na oružje, politički proces, reforma sektora bezbednosti, ekonomska i finansijska reforma, poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

U nacrtu se takođe poziva na nemešanje u oružani sukobu u Libiji i traži od Saveta bezbednosti UN da uvede sankcije zemljama koje krše embargo na oružje.

Video: Putin i Asad ismevali Trampa: Ako i on krene na ovaj put postaće dobar čovek

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    20. januar 2020 | 13:07

    Sta je kralj!! Putin kao Zeljko Obradovic na tajm autu. Svi se skupili da poslusaju sta ce reci, a ne sme niko da zucne

  • SRBIN LEVČANIN

    20. januar 2020 | 13:16

    PITANJE JE KAKO RUSIJU UVUCI U RAT. TO JE GLAVNA TEMA SVETSKIH VLADARA

  • Mlj1228

    20. januar 2020 | 13:20

    Uprte oči u Putina?... zar je on izazvao rat u Libiji?... Zapad, a specijalno Francuska, dok je na čelu bio Sarkozi, su uništili Gadafi ja I Libiju, da ne bi vraćali dug od više stotina miliona dolara. Sad su se predstavi li kao "mirotvorci" jer im je to postala praksa! Već viđeno ko zna koliko puta!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA