"Gremlini" prete svetu: Kompanija koja radi za Pentagon predstavila novi dron

Kako navode stručnjaci, predstavljanje X-61A je deo programa "Gremlini" kog je 2016. godine pokrenula agencija u okviru Ministarstva odbrane - DARPA

  • 5
Dron, X-61A Foto: Printscreen/Youtube

Kompanija "Dynetics" koja radi za Pentagon predstavila je novi dron, za kog se pretpostavlja da bi trebalo uskoro da bude deo strategije američke vojske.

Kako navode stručnjaci, predstavljanje X-61A je deo programa "Gremlini" kog je 2016. godine pokrenula agencija u okviru Ministarstva odbrane - DARPA. Na snimku se vidi dron koji izgledom podseća na raketu "vazduh-zemlja", a lansiran je sa aviona C-130 Herkules.

Pošto je bio u vazduhu, X-61A je otvorio krila i pokrenuo motor, čime je otpočeo "autonomni" let. Mediji navode da je tokom prezentacija bespilotna letilica bila u vazduhu oko sat i po vremena, a tom prilikom izvodila je neke lake manevre.

DARPA namerava da opremi vojsku SAD sa velikim brojem relativno jeftinih bespilotnih letelica, koje mogu da se koriste u koordinisanim napadima. Takvi dronovi mogli bi da budu lansirani sa bombardera, transportnih i borbenih aviona dok su još van dometa odbrambenih sistema neprijatelja.

Letelice će biti u mogućnosti da izvršava uobičajene zadatke, kao što su izviđanje, ali i napadanje ciljeva. Takođe, očekuje se da će avioni moći da pokupe dronove u sred leta, pošto dronovi izvrše zadatak.

"Dynetics", ipak, nije jedini koji radi na projektu "Gremlini". Kako ističe DARPA, ugovori su dodeljeni i drugim kompanijama kao što su "Composite Engineering", "General Atomics Aeronautical Systems", i "Lockheed Martin Corporation".

"Perdix" dronovi

Pored toga, kancelarija koja radi u okviru Pentagona već neko vreme radi na usavršavanju slične tehnologije. Da podsetimo, 2016. godine, F/A-18 lansirao je veliki broj mikro dronova "Perdix". a taj program koštao je oko 20 miliona dolara

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ha ha

    20. januar 2020 | 19:48

    Glineni golubovi za ruske vežbe, testiranje raketa

  • 🇷🇸

    20. januar 2020 | 19:26

    To rusi skidaju od šale, i to na dugme direktno iz velike Rusije. Ameri su smešni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA