Veliki protest u Rusiji zakazan za 29. februar: "Putin bi da vlada zauvek"

Putin je predložio izmenu ruskog ustava koja bi donela povećanje ovlašćenja parlamenta i vlade, što na Zapadu tumače kao njegovu nameru da pređe na novo mesto, a da ostane na vlasti nakon isteka aktuelnog mandata 2024

  • 13
Putin konferencija

Foto: Tanjug/AP

Ruske opozicione stranke najavile su danas održavanje velikog protesta 29. februara, zbog predloga predsednika Vladimira Putina za ustavne promene, koje, po njihovom mišljenju, predstavljaju otvaranje puta za njegovu doživotnu vladavinu.

Opozicioni političar Ilja Jašin ocenio je u saopštenju da Putinov predlog predstavlja potez koji bi mu mogućio "da vlada zauvek", prenosi Rojters.

- To će biti politički marš s ciljem da pozovemo na rotaciju vlasti i protestujemo protiv uzurpacije vlasti - naveo je Jašin.

Rekao je da organizatori neće tražiti dozvolu od moskovskih vlasti za održavanje protesta i dodao da je demonstracije podržao veliki broj opozicionih grupa, među kojima i Antikorupcijska fonadacija Alekseja Navaljnog.

Putin je pre dva dana rekao da se protivi doživotnom manadatu predsednika države, uobičajenog u sovjetskoj eri, ističući da to ne može da reši pitanje tranzicije moći i stabilnosti u toj zemlji.

Ruski predsednik je prethodno, prošle srede, u govoru o stanju nacije pred parlamentom, izjavio da je saglasan sa tim da predsednik ne treba da ima više od dva uzastopna mandata, iako to pitanje za njega nije od velike važnosti.

Putin je predložio izmenu ruskog ustava koja bi donela povećanje ovlašćenja parlamenta i vlade, što na Zapadu tumače kao njegovu nameru da pređe na novo mesto, a da ostane na vlasti nakon isteka aktuelnog mandata 2024.

Video: Putin i Asad ismevali Trampa: Ako i on krene na ovaj put postaće dobar čovek

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naša braća

    20. januar 2020 | 13:24

    Šta ti je lud narod?! Ne valja im Putin koji je zemlju koja je bila na kolenim u vreme pijanog Jeljcina ponovo napravio velesilom?! Pa vratite onda Jeljcina jbo vas on pa za šest meseci postanite robovi američkih kolonizatora jer bolje i ne zaslužujete.

  • nikolas

    20. januar 2020 | 13:20

    NAROD JE ZA PUTINA ALI PUTIN NECE VLADATI BEZKONACNO JER JE RUSIJA DEMOKRATIJA A PROBLEM JE NA ZAPADU STO VLADA PARANOICNA RUSOFOBIJA I SRBOFOBIJA -MRZI SE I PRAVOSLAVLJE JER SE ODUPIRE NWO-NOVOM SVETSKOM PORETKU!!!

  • SRBIN LEVČANIN

    20. januar 2020 | 13:54

    KAD NE ZIVIMO U RUSIJI NEZNAMO KAKO RUSI ZIVE. NIJE MOSKVA RUSIJA NITI BEOGRAD SRBIJA NE RAZMISLJATE DOVOLJNO ISKRENO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA