Vulkan zbog kog se Filipinci nikad neće vratiti kući: "Kao da je u ljude sve vreme uperen pištolj"

Dronom je u subotu snimljeno ostrvo, a na snimku se vidi da je praktično preko celog ostrva samo pepeo. Kuće su napuštene

  • 0

Predsednik Filipina Rodrugo Duterte odobrio je plan po kom će ostrvo Luzon, na kom se nalazi vulkan Tal, da bude proglašeno "ničijom zemljom". To znači da se nekadašnji stanovnici ovog ostrva verovatno nikad neće vratiti kući.

Duterte još mora formalno da proglasi ostrvo "ničijom zemljom", a agencija za vulkane je proglasila ostrvo "trajnom opasnom zonom".

Na tom ostrvu stanovnici su živeli i radili decenijama.

Dronom je u subotu snimljeno ostrvo, a na snimku se vidi da je praktično preko celog ostrva samo pepeo. Kuće su napuštene.

Filipini vulkan pepeo Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Eduardo Ano sa lokalnim zvaničnicima radi na relokaciji stanivnika. Zatražio je da se obezbedi teritorija od tri hektara gde će naseliti 6.000 porodica koji su evakuisani sa ostrva. To mesto mora da bude minimum 17 kilometara dalje od vulkana.

- Živeli su na vulkanu. To je opasno. To je kao da je u vas sve vreme uperen pištolj - rekao je šef instituta za vulkane Renato Solidum.

Erupcija vulkana Tal počela je 12. januara. Pretnja postoji i danas, a erupcija je izazvala seriju potrea.

Prema dosadašnjim informacijama nema žrtava, ali hiljade ljudi imaju problem sa disanjem zbog pepela.

Video: Erupcija Popokatepetla izgleda kao iz crtaća

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA