≫ 

"U urni nije bio pepeo mog muža": Pogrebnici prodavali tela pokojnika, porodice očajne traže pravdu

Porodice oko 2.000 žrtava i dalje traže da saznaju šta se desilo sa telima njihovih voljenih

  • 0
Urna, sahrana, kremacija, kremiranje pokojnika Foto: Shutterstock

FBI pokrenuo je istagu o prodaji tela hiljade pokojnika navodnim kompanijama za medicinska ispitivanja i to bez znanja njihovih bližnjih. Porodice oko 2.000 žrtava i dalje traže da saznaju šta se desilo sa telima njihovih voljenih. Optuženo je pogrebno preduzeće koje je bilo zadužena za organizovanje sahrana iz države Kolorado.

Veruje se da su delovi tela pokojnika rasuti po Saudijskoj Arabiji, Kanadi, Holandiji i Kini, navodno za istraživanja bolesti i unapređenje zdravlja. Prodavale su se glave, torzoi i drugi delovi tela, kako se kasnije saznalo, često i u nemedicinske svrhe.

Veruje se da konkretna pogrebna služba samo vrh ledenog brega, a to je pokazala i u oktobru okončana jednoipogodišnja istraga. Ipak, i dalje se ne zna da li će slučaj biti predstavljen pred porotom, piše Sputnjik.

Doniranje organa kakvi su srce, jetra, koža i oči regulisano je određenim zakonima, ipak daleko je manje zakona koji regulišu korišćenje delova tela u ostale svrhe. Prodavati tela je nelegalno, ipak kupci se dovijaju nazivajući to doniranjem.

Borča, groblje, Zbeg, kapela Foto: Telegraf

Protiv vlasnice pogrebnog preduzeća već je pokrenut sudski postupak na građanskom sudu i naloženo joj je da plati 500.000 američkih dolara rođacima umrlih. Takođe se vodi istraga zbog navodne prevare životnog osiguranja. Ona negira sve optužbe. Njena majka, takođe umešana, veruje da posao sa prodajom tela postoji i u drugim američkim državama, ali i širom sveta.

Potresna svedočenja članova porodice

Dženi No se seća da je sa jednog kraja Amerike doletela avionom u drugi da vidi oca na samrti te 2013. godine. Kada je stigla, otac je već bio pokojni, a brat joj je saopštio da je telo preneto u kapelu. Kako je razumela, trebalo je da se kasnije tog podneva izvrši kremacija, a potom i sahrana.

Međutim, u kapeli su joj rekli da je čovek već kremiran i da je pepeo rasut. Nije ni stigla da se pozdravi sa ocem. Pet godina kasnije pozvao ju je FBI.

- Rekli su da imaju dokumenta koja pokazuju da nikad nije kremiran, te da je njegovo telo prodato "u komadu" - navela je žrtva prevare.

Teri Rajd otkrila je svoj slučaj. Ona i njen pokojni suprug Bil, inače penzionisani marinac, interesovali su se neposredno pred njegovu tad već izvesnu smrt usled teške bolesti, u martu 2016. godine, za mogućnosti doniranja delova tela u medicinske svrhe i kasnijeg kremiranja.

Bili su daleko od centara koji bi im pružili takvu mogućnost, ali su ipak sklopili dogovor. Kada je Terin suprug preminuo, blanko je potpisala papir, za koji joj je rečeno da će dobiti kopiju, te da će moći da ga pogleda kada bude preuzela pepeo.

Udovica, žena sa krstom, crna, sahrana, žalost Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Nakon što je buknuo skandal posle 18-mesečne istrage FBI, otkrila je da je pepeo koji je sa sobom ponela u urni na proveru, zaista bio pepeo neke druge osobe, ne njenog pokojnog supruga, te da je njegovo telo prodato u celosti.

- Plakala sam, glupača, sedeći u stolici dok su mi to saopštavali - bila je očajna.

- Sanjam kako me gleda i pita: "Gde sam ja? Šta si to učinila?" Krivica me izjedala. Trebalo je da znam. Ali nikako nisam mogla znati - otkrila je kako doživljava saznanja koja su je onespokojila.

Ujedno, otkrila je da druge porodice prodatih pokojnika takođe prolaze kroz pakao.

- Prihvatila sam smrt supruga, ali krađu njegovih posmrtnih ostataka ne. Taj horor i dalje odzvanja u mojoj glavi. Želim da ispričam svoju priču, jer ne želim da vidim kako se to dešava nikom drugom - kazala je gospođa Rajd.

Video: Proteze, torta-sanduk, seksi hostese u crnini na Grobarijadi u Požarevcu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA