Tramp danas ulazi u istoriju: Počinje suđenje u Senatu, a ovo je 5 ključnih stvari

Suđenje bi, u teoriji, moglo da dovede do smene predsednika Donalda Trampa. Ishod bi bio veliki šok jer su prethodna dvojica predsednika, Bil Klinton i Endru Džonson, koji su prošli kroz ovaj proces, preživeli suđenje

  • 0
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Treći put u istoriji jedan američki predsednik se suočava sa suđenjem pred Senatom u procesu impičmenta. Saslušanja počinju danas u 13 sati, odnosno 19 sati po našem vremenu.

Suđenje bi, u teoriji, moglo da dovede do smene predsednika Donalda Trampa. Ishod bi bio veliki šok jer su prethodna dvojica predsednika, Bil Klinton i Endru Džonson, koji su prošli kroz ovaj proces, preživeli suđenje.

Pre nego što suđenje počne ovo su neka pitanja na koja treba da znate odgovor.

Za šta je Tramp optužen?

Pred Trampom su dve tačke u optužnici.

Prvo, optužen je da je tražio pomoć ukrajinske vlade kako bi bio ponovo izabran na predsedničkim izborima u novembru. Zadržao je milione dolara vojne pomoći Ukrajini, a želeo je da Ukrajina javno pokrene istragu protiv Džoa Bajdena, njegovog, kako se pretpostavlja, glavnog rivala na narednim izborima. Pojedine ankete pokazuju da bi Bajden u tom duelu nesumnjivo pobedio.

Drugo, nakon što je Bela kuća odbila da da dozvolu osoblju da svedoče na prvom saslušanju o impičmentu prošle godine, demokrate su optužile Trampa da je opstruirao rad Kongresa.

Tramp je negirao optužbe, a njegov pravni tim je naveo da su one lažne.

Suđenje Trampu u Senatu Većinu u Senatu čine Trampovi republikanci; Foto: Tanjug/AP

Kada počinje suđenje?

Suđenje, kao što smo pomenuli, počinje danas u 13 sati po lokalnom vremenu. Proces će trajati šest dana u nedelji, od ponedeljka do subote i svakog dana će počinjati u isto vreme.

U rezoluciji lidera većine u Senatu Miča Mekonela navodi se da će barem tokom prve nedelje suđenja iznošenje argumenata trajati i do 12 sati i da će ići do duboko u noć.

Kako će izgledati prvi dan suđenja?

Senat će da bude sazvan danas u podne i počeće sa radom u 12.30 po lokalnom vremenu kako bi pripremio "teren" za suđenje.

Suđenje počinje pola sata kasnije, a očekuje se da će biti i nekoliko tehničkih detalja, na primer polaganje zakletve senatora Džima Ajnhofa, republikanca koji je prošle nedelje propustio sednicu zbog privatnih problema.

Nakon toga očekuje se da će početi debata senatora o rezoluciji Mekonela koja će utvrditi pravila suđenja. Debata će trajati dva sata i biće podjednako podeljena na dve strane. Sama debata neće biti između senatora već između rukovodilaca procesa impičmenta i branioca predsednika.

Lider senatske manjine, demokrata Čak Šumer, će potom ponuditi amandman. Iako nije poznato šta će reći, očekuje se da će to biti njegov poziv svedocima u celini ili pozivanje određenog svedoka na svedočenje, kao i predstavljanje dokumenata.

I za njegov amandman su ostavljena dva sata rasprave - jedan za pristalice, drugi za protivnike. Posle toga sledi usvajanje amandmana, a za to je potreban 51 glas.

Suđenje Trampu u Senatu Tramp je treći predsednik protiv kog je pokrenut proces impičmenta; Foto: Tanjug/AP

Ko su glavni igrači?

Svaki senator, uključujući i Mekonela, položio je zakletvu obećavši da će tokom suđenja doneti "nepristrasnu pravdu". Ipak, Mekonel, najstariji republikanac u Senatu, rekao je prošlog meseca da "nije nepristrasni porotnik", a takođe je rekao da on i njegova stranka sarađuju sa Belom kućom.

On ne predsedava suđenjem. Taj posao je pripao sudiji Vrhovnog suda Džonu Robertsu, ali 100 senatora čine i sudije i porotu. Roberts je tu da osigura da se suđenje pridržava odeđenih pravila.

Grupa od sedam demokrata deluje kao rukovodioci impičmenta, a Trampov tim uključuje i specijalne tužioce iz slučaja Bila Klintona - Kena Stara i Roberta Reja.

Alan Deršovic, čiji je jedan od prethodnih klijenata O.J. Simpson, je takođe deo tima koji će voditi branilac Bele kuće Pat Kipolone, a Trampov lični advokat je Džej Sekulov.

Koliko će sve ovo trajati?

To se zapravo nikako ne zna, posebno jer republikanci razmišljaju o sažimanju rasporeda.

Neki od Trampovih pristalica se nadaju da će sve da bude gotovo do vremena kada je zakazano Trampovo obraćanje Kongresu i naciji 4. februara.

Suđenje Bilu Klintonu, na primer, trajalo je oko pet nedelja. Počelo je 7. januara 1999. godine i sve je završeno do 12. februara.

Inače, predsednik Tramp je danas u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu.

Video: Tramp: Predugo smo tolerisali Iran! Oni su vodeći sponzori terorizma, ugrožavaju svet

(Telegraf.rs/N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA