≫ 

Ozloglašeni ruski ratni veteran dodelio nagradu Srbinu koji se bori sa separatistima u Ukrajini

Milošević je jedan od 29 Srba, koje su sudovi u Srbiji osudili od 2015. godine, koji se bore na proruskoj strani u Ukrajini. Nagradu je primio u nedelju

  • 19
Stevan Milošević Foto: Privatna arhiva

Pokret "Novorusija" koju vodi ozloglašeni ruski ratni veteran Igor Strelkov, dodelio je srpskom državljaninu Stevanu Miloševiću nagradu "Zaštitnik Novorusije" za učešće u borbama na strani proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Milošević je jedan od 29 Srba, koje su sudovi u Srbiji osudili od 2015. godine, koji se bore na proruskoj strani u Ukrajini. Nagradu je primio u nedelju, piše BIRN.

- Lično mi to znači jer podseća na simbole ratnika starih Slovena, naših naroda koji su bili zajedno tokom istorije. To znači da sam zaradio i učinio nešto dobro - rekao je on za BIRN.

Iako je u Srbiji dobio petogodišnju uslovnu kaznu, Milošević se vratio u zonu sukoba na istoku Ukrajine 2015. godine.

Upitan da li namerava da se vrati u Srbiju i tamo suoči sa pravdom, Milošević je odgovorio potvrdno i dodao da će "kao otac deteta tražiti kućni pritvor i da je spreman na saradnju".

Stevan Milošević Foto: Privatna arhiva

Srbija je 2014. godine usvojila zakon koji zabranjuje našim državljanima učešće u borbama u inostranstvu na strani vojnih i paravojnih formacija, osim u slučajevima da su one deo misije neke međunarodne organizacije čiji je Srbija član. Kazne za učešće su u rasponu od jedne do pet godina.

Nagradu za Milosevića odobrio je lično Strelkov, koji je odigrao važnu ulogu u organizovanju separatista u Donjecku, kao i tokom ruske aneksije Krima 2014. godine. Strelkov se nalazi na listi ljudi kojima je EU uvela sankcije.

Milošević navodi da je "Zaštitnik Novorusije" nagrada koja se dodeljuje onima koji su učestvovali u borbama od 2014. godine.

Novorusija je bila naziv predložene konfederacije dva područja pod kontrolom separatista na istoku Ukrajine, samoproglašene Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, iako je ta ideja vremenom odbačena.

Srpski borci među separatistima su inače jedan od razloga za trenutno zategnutije odnose između Beograda i Kijeva. Ukrajina procenjuje da se oko 300 Srba nalazi na njihovoj teritoriji i učestvuju u borbama.

Ukrajinski ambasador u Beogradu Okeksandar Aleksandrovič rekao je za BIRN u novembru 2017. da srpski zvaničnici ignorišu ovaj problem.

(Telegraf.rs/N.Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA