≫ 

Teorija zavere: Ruski špijuni postavljali bubice na Davosu, predstavljali se kao vodoinstalateri?

Policija je uhvatila dvojicu muškaraca u jednom od rizorta krajem avgusta, nakon što im je bilo sumnjivo što su se predugo zadržali

  • 5
Svetski ekonomski forum u Davosu Foto: Tanjug/AP

Švajcarska policija veruje da je razotrkrila dvojicu ruskih špijuna koji su, predstavljajući se kao majstori za vodovod, pokušali da postave bubice za prisluškivanje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Kako prenosi Fajnenšl tajms, policija je uhvatila dvojicu muškaraca u jednom od rizortova krajem avgusta, nakon što im je bilo sumnjivo što su se predugo zadržali. Ciriški mediji prenose da švajcarski zvaničnici veruju da su ruski špijuni imali zadatak da ozvuče rizort kako bi mogli da prisluškuju razgovore visokih zvaničnika koji učestvuju na formu.

Policija je saopštila da su dvojica muškaraca tvrdila da imaju diplomatsku zaštitu, iako se nisu registrovali kod švajcarskih vlasti, ipak švajcarska policija nije pronašla dokaze koje bi sumnjičile dvojicu muškaraca da su počinili neko krivično delo.

Stanislav Smirnov, zvaničnik iz ambasade Rusije u Švajcarskoj rekao je da niko od švajcarskih vlasti nije kontaktirao ambasadu, te da mediji "još jednom pokušavaju da naruše odnose Švajcarske i Rusije".

On kaže da postoje nezvanični podaci da su privedena dvojica muškaraca sa ruskim pasošima, ali da nije dokazano da su počinili ikakvo krivično delo.

"Kako kruži priča i kako je ja razumem, policija je htela da proveri dokumenta dvojice sumnjivih muškaraca. Oni su pušteni, ali su ostali pod prismotrom. Policija nije uočila ništa sumnjivo i oni su na kraju otišli", rekao je Smirnov.

Podsetimo, odnosi između Rusije i Švajcarske su zategnuti zbog ranijih navoda o špijuniranju. Ruski ambasador u Bernu je 201. godine morao da demantuje navode švajcarskih medija da su četvorica ruskih diplomata koji su postavljeni u Švajcarskoj ustvari špijuni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanja

    21. januar 2020 | 17:16

    Rusi vladaju svetom, uvek su korak ispred svih

  • Kedi

    21. januar 2020 | 17:26

    Bubice u 21. veku su prevaziđene.Smešni su.

  • Todor

    21. januar 2020 | 20:33

    Rusi su to uradili još za vreme Brežnjeva... iha... Sad su možda servisirali opremu i menjali baterije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA