Da li će biti viša i od Hrama svetog Save? Rusi tvrde da grade najveću pravoslavnu crkvu na svetu

Visina budućeg sabornog Hrama biće 77 metara

  • 6

Saborni hram koji će moći da primi oko 37.000 ljudi biće izgrađen na teritoriji Srednjeuralskog ženskog manastira, saopštila je članica nevladine organizacije "Ruski narodni front" u Sverdlovskoj oblasti Žana Rjabceva.

- To će biti najveći pravoslavni hram u svetu - izjavila je Rjabceva, naglasivši da će biti visok 77 metara, dok će se u njemu nalaziti 12 prestola. Tako će novi hram biti za 22 metra viši od Aja Sofije u Istanbulu, koja je visoka 55 metara.

- Investitori hrama će biti iz celog sveta - rekla je Rjabceva.

Ona je objasnila da Srednjeuralski ženski manastir ne može da primi sve hodočasnike, čiji broj se povećava, zbog čega je pre 2,5 godine nastala ideja da se napravi Saborni hram Premudrosti Božije. Već je napravljen projekat i rešeno pitanje zemljišta.

Ona je dodala da će ove godine biti postavljen kamen-temeljac za Saborni hram.

Postoje različiti podaci koji se odnose na visinu Hrama svetog Save, u zavisnosti od toga šta se tačno meri na građevini: visina "od poda do vrha" je nešto niža od spoljašnje visine, a koja je blizu 70 metara, dok je sa krstom visina građevine oko 79 metara.

(Telegraf.rs/Sputnjik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    21. januar 2020 | 22:48

    Samo neka je srecan pocetak izgradnje najvece Crkve,bravo braco Rusi,sto vise Crkava i Manastira,Bog pomaze🙏

  • nikolas

    21. januar 2020 | 20:41

    POMAZIMO PORODICI SA PUNO DECE ,GRADIMO VRTICE,SKOLE ,FAKULTETE ,IGRALISTA ZA DECU I SPORTSKE TERENE - MI PRAVOSLAVNI NESTAJEMO POLAKO ALI SIGURNO !!! IMAMO STARU POPULACIJU -ULAZIMO U ZIVOT!!!

  • PRC

    21. januar 2020 | 22:00

    Od kada smo izgradili taj hram nama je krenulo mnogo na bolje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA