≫ 

Saudijski princ hakovao telefon Džefa Bezosa: Sve se dogodilo 5 meseci pre ubistva Kašogija

Za sada nisu poznati detalji kakvi podaci su u pitanju, ali "Gardijan" navodi da su u tom periodu njih dvojica razmenjivali prijateljske poruke

  • 0

Telefon milijardera Džefa Bezosa hakovan je 2018. godine kada je dobio video snimak na aplikaciji "WhatsApp" od princa Saudijske Arabije Mohameda Bina Salmana.

Forenzičari su istragom utvrdili da samo nekoliko sati pošto je vlasnik "Amazona" dobio datoteku sa "malverom" 1. maja 2018. godine, izvučeno je velika količina podataka sa Bezosovog telefona.

Za sada nisu poznati detalji kakvi podaci su u pitanju, ali "Gardijan" navodi da su u tom periodu njih dvojica razmenjivali prijateljske poruke.

Jamal Khashoggi,  Džamal Kašogi, nestali saudijski novinar Vašington posta Foto: Tanjug/AP

To se desilo pet meseci pre ubistva Džamala Kašogija. inače kolumnistu za "Vašington post", koji je u upravo u vlasništvu Bezosa.

Režim u Saudijskoj Arabiji demantovao je navode da je imao bilo šta sa tim ubistvom, istakavši da je njegova smrt nesreća. Nekoliko ljudi osuđeno je za ubistvo Kašogija, a većina strušnjaka ocenjuje postupak kao prevaru.

Kako tvrdi "Gardijan", specijalna izaslanica za Ujedinjene nacije Agnes Kalamar obaveštena je o ovom otkriću, a istražioci razmišljaju da upute formalni zahtev i traže objašnjenje od saudijskog režima.

Saudijci kažu da nisu hakovali telefon

Saudijska Arabija prethodno je demantovala da je imala bilo šta sa hakovanjem Bezosovog telefona, pošto je tu tvrdnju izneo privatni Gavin de Beker, koga je angažovao milijarder.

Video: Poslednji dan života Džamala Kašogija pre nego što je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA