≫ 

Saudijska Arabija: Apsurdni navodi da princ stoji iza hakovanja telefona Džefa Bezosa

Bezosov telefon je hakovan nakon što je primio poruku putem aplikacije "WhatsApp", poslate sa ličnog broja princa prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana

  • 0
Džef Bezosdžef, Mohamed bin Salman

Foto: Tanjug/AP

Saudijska Arabija odbacila je danas kao apsurdne navode medija da stoji iza hakovanja telefona vlasnika Amazona Džefa Bezosa.

Gardijan je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio u utorak da je Bezos bio na meti hakera pet meseci pre ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija 2018. godine.

Prema pisanju lista, Bezosov telefon je hakovan nakon što je primio poruku putem aplikacije "WhatsApp", poslate sa ličnog broja princa prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana.

- Medijski navodi koji sugerišu da Kraljevstvo stoji iza hakovanja telefona gospodina Džefa Bezosa su apsurdni. Zahtevamo da se povodom tih navoda sprovede istraga kako bi se utvrdile činjenice - objavila je na Tviteru saudijska ambasada u SAD, prenosi Rojters.

Gardijan je objavio da je poruka, prema rezultatima forenzičke analize, bila šifrovana i da je sadržala zaražene podatke.

Bezos, koji je i vlasnik Vašington posta, do 1. maja 2018 godine razmenjivao je prijateljsku prepisku, dok mu na telefon nije stigla datoteka koju nije zatražio od saudijskog prestolonaslednika, saznaje Gardijan od neimenovanog izvora.

Velika količina podataka je za nekoliko sati preuzeta sa Bezosovog telefona, ali se, kako navodi Gardijan, ne zna koji su podaci preuzeti.

Kako se navodi, novo otkriće može dovesti do ponovnog otvaranja istrage o aktivnostima Muhameda bin Salmana i njegovih bliskih saradnika pre ubistva Džamala Kašogija, novinara Vašington posta.

Video: Poslednji dan života Džamala Kašogija pre nego što je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA