≫ 

75 godina od oslobađanja Aušvica: U ovom logoru stradalo je šest miliona Jevreja

Sa brojnim svetskim zvaničnicima ceremoniji prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

  • 5
Aušvic

Foto: Tanjug/AP

Ceremonija obeležavanja 75. godišnjice oslobađanja Aušvica biće održana danas u Memorijalnom centru Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, mestu koje dokumentuje stradanja šest miliona Jevreja, a pored brojnih svetskih zvaničnika prisustvovaće joj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pored predsednika Izraela Ruvena Rivlina 75. Holokagodišnjici oslobodenja jednog od najvećih nacističkih logora smrti, prisustvovaće i čelnici Rusije, Nemačke i Francuske Vladimir Putin, Frank Valter Štajnmajer i Emanuel Makron, britanski princ Čarls i potpredsednik SAD Majk Pens...

Od samog osnivanja 1953. godine Jad Vašemu, koji svedoči o jednom od najmračnijih poglavalja u istoriji čovečanstva, povereno je dokumentovanje istorije stradanja jevrejskog naroda za vreme Drugog svetskog rata, uz očuvanje sećanja i svedočanstava svake od šest miliona žrtava i prenošenje nasleđa Holokausta novim generacijama kroz arhive, biblioteke, škole, muzeje i priznanja "Pravednik među narodima".

Holokaust, Treći rajh, Aušvic, Koncentracioni logor, Nacizam, Nacisti

Jevrejske žene i deca iz Karpatske Rusije, izabrani za smrt u Aušvicu, mirno koračaju ka gasnom komori misleći da idu na tuširanje i čišćenje od vaši. Foto: Wikimedia Commons/ushmm.org/Alonso de Mendoza

Osnovni cilj centra Jad Vašem koji je i svetski centar za dokumentaciju, istraživanje, obrazovanje i komemoraciju stradanja dve trećine ukupnog broja Jevreja u Holokaustu je uz čuvanje sećanja na žrtve i borba protiv antisemitizma.

Jad Vašem je mesto koje zvaničnici Srbije i SPC neizostavno obilaze tokom svake od poseta Izraelu, a u njemu se između ostalog čuva i sećanje na stradale u Jasenovcu. Beograd je memorijalnom centru Jad Vašem ustupio kopije više od 30.000 dokumenata koji svedoče o postupanju nacista prema Jevrejima u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji.

Taj ultimativni centar za istraživnje Holokausta i edukaciju smešten je na Har Hazikaronu, Brdu sećanja u Jerusalimu. To je veliki kompleks sa stazama oivičenim drvoredima koje vode do muzeja, izložbenih prostora, arhiva, spomenika, skulptura i spomen-obeležja na više od 4.200 kvadratnih metara, uglavnom pod zemljom.

Aušvic

Foto: Pixabay.com

Kroz različite prikaze stradanja kompleks govori o holokaustu iz jedinstvene jevrejske perspektive, nagašavajući svedočanstva preživelih. Na kraju tog istorijskog narativa je Dvorana Imena - sa svedočenjima miliona žrtava Holokausta - spomen onima kojih više nema. Prvih 800.000 imena prikupljeno je u deceniji kada je Jad Vašem otvoren.

Svedočenja su predstavljena u vidu video zapisa, ali i pisanog materijala. Posetioci kako oni koji dolaze u Jad Vašam tako i oni on line, mogu se upoznati i sa antisemitizmom i rasizmom, usponom nacizma, žovotom Jevreja u nacističkoj Nemačkoj, nacističkoj Evropi, izolacijom i getoizacijom, naciskičkim kampovima, otporom Jevreja, odnosom sveta prema holokaustu, kao i onima koji su preživeli to zlo i njihovom novom početku.

JERUSALIM VUCIC VECERA

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

U kompleksu se između ostalog mogu videti i vagoni kojima su Jevreji deportovani u logore .... a deci mlađoj od 10 godina zabranjen je ulaz u Muzej Holokausta.

Kako bi odali počast žrtvama Holokausta u Izrael je došlo 40 delegacjia na najvisem nivou.

Predsednik Srbije je na zgradi Predsedištva na Andrićevom vencu istakao zastavu sa Davidovom zvezdom zbog čega mu je Izrael izrazio zahvalnost.

U nacistickom logoru Aušvic od 1940. do 1945. godine ubijeno je milion i po ljudi - među njima više od milion Jevreja. Pored Jevreja stradalo je i više od 200.000 Poljaka, Rusa, Roma...

Godišnje taj nacistički logor smrti obiđe skoro dva miliona ljudi.

Video: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

Video: Angela Merkel prvi put u poseti Aušvicu: Zašto kancelarka ide baš sad?

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    23. januar 2020 | 08:52

    Cesto hodamo zemljom ili smo na mestima gde je moderna arhitektura prekrila najvece zlocine nad ljudima toga ima kod nas ima primera

  • Onkel

    23. januar 2020 | 09:18

    ✋✌✊Haj

  • Čiča

    23. januar 2020 | 09:05

    6 miliona Jevreja za 5 g. To je 1,2 miliona godišnje. Ili oko 4000 dnevno. Kad sam išao u školu učili su nas da je u Kv streljano 5000. Sad kažu 1750. Hm. Mada mnogo je i jedan nevini život. Ali preterivanje vređa i one stvarne žrtve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA