Kako je Salman hakovao Bezosa: Razmenili brojeve, pa mu princ odmah poslao ovaj sumnjivi video

UN su potvrdile da iza hakovanja mobilnog telefona najbogatijeg čoveka na svetu stoji saudijski princ i zahtevaju hitnu istragu

  • 1
Džef Bezosdžef, Mohamed bin Salman Foto: Tanjug/AP

Svet je pre dva dana saznao da iza hakovanja mobilnog telefona najbogatijeg čoveka na svetu Džefa Bezosa stoji niko drugi već saudijski princ Mohamed bin Salman. Slučaj se dogodio 2018. godine, a iako su i UN sigurne da Salman zaista jeste odgovoran za "upad", Saudijska Arabija demantuje da je umešana.

Hakovanje telefona je zapravo poslednja u nizu epizoda u sagi koja traje godinu dana i koja je počela nakon što je Bezos objavio da se razvodi od Mekenzi Bezos, piše "Biznis insajder".

džef bezos, amazon, milijarder Bezos je trenutno najbogatiji čovek na svetu; Foto: Tanjug/AP

Kako je sve počelo?

U martu 2018. godine saudijski princ je imao tronedeljnu turneju u SAD. U to vreme je pozvan na kratku večeru sa osnivačem Amazona u Los Anđelesu. Cilj putovanja je bio da se Mohamed bin Salman predstavi kao "reformator i globalista".

Bezos i Salman su tu večeru i imali u aprilu i to u domu producenta Brajana Grejzera u Los Anđelesu, a jedan od domaćina je bio i "lovac na talente" Ari Emanuel. Na večeri su bili i izvršni direktor Diznija Bob Iger i bivša NBA zvezda Kobi Brajant.

Kako to već dolikuje, Bezos i Muhamed su na večeri razmenili brojeve telefona, a istog tog dana je saudijski princ navodno inicirao konverzaciju sa Bezosem na WhatsApp-u.

Već 1. maja, Bezos je primio "neočekivanu poruku" od princa koja je sadržala šifrovani video fajl. Snimak je, kako piše "Biznis insajder" bio na arapskom jeziku i navodno se radilo o promotivnom materijalu o telekomunikacijama. Tekst na arapskom išao je iznad saudijske i švedske zastave.

Jeff Bezos MacKenzie Bezos Bezos sa bivšom suprugom Mekenzi; Foto: Profimedia

Nije baš najjasnije da li je Bezos pogledao taj snimak, ali odmah nakon što je primio poruku, količina prenetih podataka na Bezosovom telefonu se utrostručila.

U Saudijskoj Arabiji je onda u oktobru pokrenuta masovna online kampanja protiv Bezosa, gde se posebno isticalo njegovo vlasništvo nad "Vašington postom". Kampanja je pokrenuta samo dve nedelje nakon ubistva Džamala Kašogija, kolumniste za Vašington post. Ubili su ga saudijski agenti u Istanbulu.

Američki obaveštajci objavili su u novembru 2018. godine da iza ubistva Kašogija stoji princ Mohamed, iako je tada Saudijska Arabija sve negirala.

Onda je tog meseca sa broja princa Mohameda na Bezosev WahtsApp stigla još jedna čudna poruka. Radilo se o mimu na kom piše "Svađa sa ženom je kao čitanje ugovora o licenci softvera. Na kraju moraš sve da izgnorišeš i klikneš da se slažeš".

Forenzički istražitelji su naveli da žena na toj fotografiji prilično liči na Loren Sančez, za koju će se kasnije otkriti da je u vezi sa Bezosom. S obzirom na ovo, istražitelji su zaključili da je prestolonaslednik mogao da ima pristup Bezosovim ličnim porukama.

džamal kašogi, turska, saudijska arabija, princ, nestanak Salman navodno stoji iza ubistva Džamala Kašogija; Foto: Tanjug/AP

Usledio je "bum"

I onda 9. januara 2019. godine Bezos iznosi u javnost informaciju da se razvodi. Istog tog dana, tabloid "Nešenal enkvajer" navodi da Bezos i Sančezova izlaze već mesecima.

List je došao do poruka i "seksi selfija" koje su njih dvoje razmenjivali, uključujući i do pruke koju je poslao Bezos, a u kojoj piše "volim te, živa devojko". Takođe, bilo je i nagih fotografija, previše eksplicitnih da bi bile objavljene.

Bezos je potom u februaru objavio blog u kom optužuje ovaj list i kompaniju AMI, koja ga izdaje za iznudu i ucene. Takođe, tada je iskazao sumnje o mogućim vezama između istrage koju je vodio ovaj list o njegovom privatnom životu i saudijske vlade.

Izvršni direktor AMI Dejvid Peker navodo dugo ima bliske odnose sa saudijskom vladom.

Džef Bezos Bezos i Loren Sančez; Foto: AP/Tanjug

Bezosa je njegov tim takođe izvestio o kampanji koju protiv njega vode saudijci, a 14. februra je ponovo dobio poruku od princa. Ovoga puta Mohamed ga upozorava da ništa od onoga što je čuo nije istina.

- Ja ili Sudijska Arabija nemamo ništa protiv tebe i Amazona - navodi se u poruci.

Bezosov savetnik za bezbednost Gavin de Beker napisao je potom za "Dejli bist" da je istragom utvrdio da iza pisanja pomenutog tabloida zaista stoji saudijska vlada i da je sigiran da je ona hakovala Bezosev telefon i tako dobila privatne informacije. Potvrdio je i da je Bezos dobio brojne pretnje od Saudijaca od kada je ubijen Džamal Kašogi.

U junu prošle godine Ujedinjene nacije su počele sa istragom oko umešanosti Saudijaca u hakovanje. Usledio je izveštaj od pre neki dan, a Gardijan je prvi objavio da on pokazuje da je princ Mohamed bin Salman hakovao telefon Džefa Bezosa 2018. godine koristeći video fajl.

UN su dan kasnije pozvale na hitnu istragu, a Saudijska Arabija je navode nazvala "apsudrnim".

Video: Ortački pozdrav Putina i saudijskog princa

(Telegraf.rs/N.Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ra

    23. januar 2020 | 13:02

    Ovaj osudjen arap za ubistvo narucenog , sto su onog raskomadali u ambasadi i nikom nista, sta je para i to milijarde, svet je tvoj poligon i loviste. 🤦‍♂️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA