≫ 

"Udaj se za svog silovatelja": Kontroverzni turski zakon izazvao bes

Kritičari, među kojima je i opoziciona Narodna demokratska partija (HDP) pozivaju vladu da "saseče" zakon koji, kako navode, legitimizuje ne samo dečje brakove, već i silovanje, a krči put i zlostavljanju dece i seksualnoj eksploataciji, piše "Independent"

  • 1

Zakon koji bi mogao da dozvoli muškarcima, koji su imali seksualne odnose sa maloletnicama, brak sa njima kako bi izbegli kaznu uskoro će da bude predstavljen u turskom parlamentu.

Kontrovezni zakon, koji neki nazivaju "udaj se za svog silovatelja", trebalo bi da bude predstavljen pred poslanicima do kraja ovog meseca, a već je izazvao brojne osude i bes među aktivistima za ljudska prava.

Kritičari, među kojima je i opoziciona Narodna demokratska partija (HDP) pozivaju vladu da "saseče" zakon koji, kako navode, legitimizuje ne samo dečje brakove, već i silovanje, a krči put i zlostavljanju dece i seksualnoj eksploataciji, piše "Independent".

Sličan zakon nije stupio na snagu u Turskoj 2016. godine nakon što je u zemlji i svetu izazvao bes.

Zakon bi, između ostalog, "oprostio" muškarcima koji su imali seks "bez prisile i pretnji".

Agencije Ujedinjenih nacija upozorile su da će nacrt zakona da stvori pejzaž nekažnjavanja za zlostavljanje dece i ostaviti žrtve ranjivim.

"Udaj se za svog silovatelja" je pravilo koje je viđeno širom sveta i koristi se u ime zaštite "porodične časti".

Legalne godine za pristanak na odnose u Turskoj su 18, ali je jedan izveštaj iz 2018. godine pokazao da se u poslednjoj deceniji udalo čak 492.908 devojčica.

Prema podacima ujedinjenih nacija, 38 odsto žena u Turskoj je pretrpelo fizičko ili psihičko nasilje od strane partnera.

Video: Žene u Indiji mogu da se naopružaju torbicama protiv silovanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lol

    24. januar 2020 | 23:17

    Nije im loša ideja. Još da zabrane razvod, pa bi nasilnici razmislili koga spopadaju, ako znaju da će morati da je trpe i izdržavaju posle sa sve decom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA