≫ 

SZO dva dana veća, ali ne reaguje (još): "Nećemo proglasiti vanrednu situaciju zbog koronavirusa"

"Urgentno je u Kini, ne u celom svetu"

  • 5
Svetska zdravstvena organizacija, virusi epidemija, world health organization

Foto: Tanjug/AP

Posle drugog dana zasedanja komiteta Svetske zdravstvene organizacije, ovo telo Ujedinjenih nacija i dalje nije proglasilo globalnu vanrednu situaciju zbog koronavirusa.

Stručnjaci su ponovili da situaciju smatraju isuviše ozbiljnom da bi doneli ishitrenu odluku, te da i dalje, kao što je juče rečeno, nemaju dovoljno razloga da bi proglasili takvu urgentnost u postupanju.

Generalni direktor SZO objasnio je da je stanje urgentno samo u Kini.

 

- Vanredno je u Kini, ali još nije postalo vanredno u svetu - stoji na zvaničnom Tviter profilu Dr Tedrosa.

 

Dr Tedoros takođe je naveo da su predstavnici SZO svesni pisanja medija i navoda o slučajevima obolelih u drugim zemljama, ali naglasio je da se ti slučajevi i dalje istražuju.

- Znamo da bolest može biti ozbiljna, da se od nje može umreti, ali kod najvećeg broja ljudi koronavirus izaziva blaže simptome - dodao je ističući da su među umrlima oni čiji je imuni sistem prethodno bio oslabljen problemima sa povišenim pritiskom, dijabetesom ili kardiovaskularnim tegobama.

Svetska zdravstvena organizacija

Zasedanje SZO, dr Tedoros Printskrin: Twitter/World Health Organization (WHO)

Takođe, potvrdio je raniju informaciju o tome da se bolest prenosi sa čoveka na čoveka navodeći da je reč o prenošenju u krugu zajednice.

- Trenutno, nema dokaza da se zaraza širi u otvorenom prostoru, ali ne znači da se to neće desiti.

Ujedno, podsetio je da su načini zaštite od virusa jednostavni, te da ruke treba redovno prati, pokrivati nos i usta prilikom kijanja, pažljivo odabirati i pripremati meso i jaja...

Prema poslednjim podacima, 620 osoba je obolelo, dok je 25 umrlih. Mediji navode da je virus stigao i u Evropu. Prethodno se pisalo o obolelima u SAD, Južnoj Koreji, Japanu i Tajlandu, van granica Kine u kojoj je izvorište virusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša

    23. januar 2020 | 22:52

    Treba imati samo 2 grama s vrapcem na glavi i shvatiti da je ovaj virus kreiran na zapadu, preciznije snagama USA-GBR s ciljem obuzdavanja NR Kine i sejanjem straha prema Kinezima. A kako Vuhan? Prosto. To je bio najpogodniji grad zbog odrzavanja svetskih takmicenja. Bolesnici sa zapada opet seju smrt neduznim ljudima bioloskim ratom i to je tako ocigledno, a Bil Gejts veliki zlikovac i sponzor bio je veoma jasan i virus je najavljen, bas kao sto vakcinacijama sterilisu ljude u cilju njegove i njihove bolesne amicije da svet ima samo 1 milijardu stanovnika. Jasno je da rade na tome i zlikovce jednostavno treba istrebiti na vreme pre nego pocne zesce sejanje virusa i smrti sirom sveta.

  • Вук

    24. januar 2020 | 07:23

    Само малоуман не зна да је тај вирус стигао од Америке из лабораторије, СТРАШНО, БОЖЕ, ИМА ЛИ ТЕ?!

  • Vlajko

    24. januar 2020 | 01:03

    Samo se igrajte sa djavolom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA