Kako je Francuska došla u posed crkve zbog koje im predsednici prave incidente usred Jerusalima?

Aktuelni predsednik tražio da izraelska policija napusti baziliku

  • 3
Emanuel Makron, Sveta Ana

Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

Francuski predsednik Emanuel Makron u sredu se posvađao s izraelskom policijom od koje je tražio da napusti kompleks bazilike svete Ane u Jerusalimu, na kojoj se vijori francuska trobojka, i da poštuje dobre diplomatske običaje.

Francuska zastava nalazi se na bazilici od 1856. godine, kada ju je Otomansko Carstvo poklonilo francuskom caru Napoleonu III i do današnjeg dana ostala je u njihovom posedu kroz razne međunarodne ugovore. Crkva se navodi kao jedan od četiri francuska poseda u Svetoj zemlji.

Francuski predsednik Žak Širak takođe je tokom poseta Jerusalimu 1996. godine izazvao incident, odbivši da uđe u crkvu dok je izraelski vojnici koji su ga pratili ne napuste.

Bazilika Svete Ane

Bazilika svete Ane, Jerusalim Foto: Wikipedia/Berthold Werner

Crkva svete Ane najbolje je očuvana krstška crkva u Jerusalimu. Označava tradicionalno mesto doma Ane i Joakima, roditelja Device Marije, kao i njeno rodno mesto. Smeštena severno od brda Hrama, oko 50 metara unutar vrata Svetog Stjepana ili Lavljih vrata, crkva se nalazi u dvorištu s drvećem, grmljem i cvećem. Njen mir u suprotnosti je s užurbanim ulicama i uličicama muslimanske četvrti.

Novi zavet ne govori ništa o Marijinom rodnom mestu. Međutim drevna tradicija, zabeležena u apokrifnom Jakovljevom jevanđelju, koje potiče iz oko 150. godine posle Hrista, smešta kuću njenih roditelja u blizinu područja Hrama. Crkva sagrađena oko 450. godine na mestu Svete Ane bila je posvećena "Mariji tamo gde se rodila".

Video: Izlazite napolje: Makron isterao izraelske policajce iz crkve

Crkvu su uništili Persijanci 614. godine; obnovljena je i ponovo uništena, ovaj put u napadu muslimana 1010. godine. Građevinu koju danas vidimo izgradili su krstaši 1140. godine i kasnije je proširili produživši fasadu nekoliko metara.

Kada je veliki vojskovođa Saladin opet zauzeo grad 1189. godine, crkva je pretvorena u islamsku teološku školu. Arapski natpis može se videti iznad glavnog ulaza. Godine 1856. istanbulski sultan ponudio je to mesto Francuzima zahvaljujući njihovoj podršci tokom Krimskog rata. Francuzi su obnovili crkvu i poverili je Misionarima Afrike, poznatim i kao Beli očevi, koji se danas brinu za nju.

(Telegraf.rs/ Tportal.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA