≫ 

Vuhan gradi bolnicu za obolele od koronavirusa: Plan je da bude gotova za 5 dana

Od virusa je dosad umrlo 26 osoba

  • 0
Vuhan Kina koronavirus virus

Foto: Tanjug/AP

Grad Vuhan, žarište novog virusa, ubrzano gradi bolnicu sa 1.000 kreveta za lečenje pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojeg je dosad umrlo 26 osoba, a obolelo više od 800.

Kineski mediji prenose da bi bolnica mogla da bude završena do 27. januar

Bolnica se gradi u kompleksu koji je ranije bio predviđen za lokalne radnike, u baštama pored jezera, na periferiji grada, javio je jedan državni list.

Oko 35 kopača i deset buldožera stigli su na zemljište gde će biti izgrađena bolnica u četvrtak uveče, kako bi posao bio završen do ponedeljka.

Vuhan, Kina, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Vuhan će izgradnjom bolnice kopirati ranije iskustvo iz Pekinga, tokom borbe protiv virusa SARS 2003. godine, kada je u predgrađu glavnog grada Kine za nedelju dana izgrađena bolnica u kojoj je lečena jedna sedmina svih zaraženih pacijenata.

- To je bilo čudo upisano u istoriju medicinske nauke - navodi list.

Bolnicu u Pekingu podiglo je oko 1.000 radnika, a lečilo se oko 700 pacijenata.

Kina je pojačala aktivnosti u suzbijanju virusa, a izgradnje nove bolnice jedna je od njih.

Koronavirus virus Kina

Foto: Tanjug/AP

Javni prevoz je obustavljen u 10 gradova u provinciji Hubei, koja ima 60 miliona stanovnika, hramovi su zatvoreni, prenosi Rojters.

Vuhan, grad sa 10 miliona ljudi odakle je virus potekao, te susedni Huangang sa sedam miliona, nalaze se u potpunoj izolaciji.

Železničke stanice su većinom zatvorene, letovi su suspendovani i na glavnim saobraćajnicama u i izvan grada postavljene su kontrolni punktovi.

Šangaj je zatvorio Diznilend kako bi se sprečilo širenje virusa.

Pronađena žena koja je prevarila aerodromsku kontrolu

 

Kineska ambasada u Parizu saopštila je da je pronašla ženu iz Vuhana koja je na društvenim mrežama objavila da je uzela tablete za snižavanje temperature kako bi prošla zdravstvene kontrole na aerodromu.

Ambasada je potvrdila da su njeni simptomi sada pod kontrolom.

Žena je napustila Vuhan pre nego što su, zbog novog korona virusa, koji je do sada odneo 26 života, suspendovani letovi, ali su već postojali termometri na aerodromima.

Na društvenim mrežama je objavila slike večere u jednom restoranu u Lionu, prenosi BBC.

- Pre nego što sam otišla imala sam malu temperaturu i kašalj. Na smrt sam se prepala i požurila sam da uzmem lek za smanjenje temperature. Na sreću, uspela sam da je spustim i izađem bez problema - navela je ova žena na društvenoj mreži.

Njen post brzo je postao viralan i mnogi korisnici su je kritikovali.

Kineska ambasada u Parizu u sredu je navela da je dobila pozive i mejlove o ženi koja je uzela antipiretike i da je u kontaktu sa njom a savetovali su joj da se javi lekarima.

U četvrtak u novom saopštenju, ambasada kaže da je temperatura žene pod kontrolom, da više nema groznicu ni simptome prehlade, kao i da u ovom trenutku ne zahteva "nove pretrage".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA