Tramp unosi ograničenja na "porođajni turizam", evo kako će sada izgledati procedura

Podnosioci zahteva za vize za koje konzularni službenici procene da dolaze prvenstveno u SAD radi porođaja sada će se tretirati kao i drugi stranci

  • 0
trudnica Foto: Pixabay.com

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa izlazi danas s novim viznim ograničenjima kojim želi da suzbije takozvani "porođajni turizam", za trudnice koje putuju u Sjedinjene Države kako bi njihova deca mogla da dobiju američko državljanstvo rođenjem u toj zemlji.

Podnosioci zahteva za vize za koje konzularni službenici procene da dolaze prvenstveno u SAD radi porođaja sada će se tretirati kao i drugi stranci koji dolaze u Sjedinjene Države na medicinsko lečenje, prema najnovijim uputstvima Stejt departmenta, prenosi AP.

Podnosioci zahteva za vizu će morati da dokažu da dolaze na lečenje i da imaju novac da ga plate.

Stejt department je planirao da pravila stupe na snagu u petak.

Praksa putovanja u SAD radi porođaja u osnovi je zakonita, a svako ko je rođen u Sjedinjenim Državama prema Ustavu smatran je državljaninom.

Američke turističke agencieje objavljuju oglase i naplaćuju do 80.000 dolara za dobijanje viza uglavnom trudnicama iz Rusije i Kine kako bi se porodile u Sjedinjenim Državama.

Nema podataka o tome koliko stranih žena putuje u SAD da bi se porodile, ali po procenama Centra za imigracione studije procenjuje da je 2012. godine to učinilo oko 36.000 stranih državljanki.

Video: Neverovatno! Ova trudnica vrti obruč, ali ne oko struka

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA