Škaljarci u Atini ubijeni sa 24 hica: Napadači u dvadesetim godinama, jedan dvostruko stariji

Grčka policija objavila fotografije četvorice muškaraca izuzetih sa sigurnosnih kamera sa okolnih zgrada

  • 5
Ubice škaraljaraca, škaljarci, stevan stamatović, ivan dedović

Foto: Printscreen/Twitter

Četvorica napadača za kojima grčka policija i dalje traga u nedelju popodne ispalili su 24 hitaca u Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, a samo tri nisu pogodila žrtve. Grčki mediji su preneli da je je reč o napadačima u dvadesetim godinama, dok je jedan stariji i ima oko 45.

Da je u ovom slučaju reč o plaćenim profesionalcima istražiteljima je bilo jasno i kada su uvideli da su hici ispaljeni u Dedovića i Stamatovića bili grupisani u glavu i grudi. Pretpostavlja se da je prvo upucan Dedović, a zatim su ubice rafale usmerile i ka Stamatoviću.

U međuvremenu, grčka policija je objavila fotografije četvorice muškaraca izuzetih sa sigurnosnih kamera sa okolnih zgrada, a sledeći zadatak je da utvrdi rutu kojom su crnim džipom pobegli nakon zločina.

Osim toga, grčka policija istražuje da li su u ubistva Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, koji važe za šefove škaljarskog klana, u predgrađu Atine, umešana trojica državljana Srbije koja su privođena 6. januara rano ujutro u Glifkadi sa lažnim pasošima i kod kojih je nađen pištolj sa izbrisanim serijskim brojem.

Igor Dedović, Stamatović Stevan

Foto: MUP RS

Prema pisanju grčkog lista "Katimerini", koji se poziva na izvore iz policije, trojica državljana Srbije uhapšena su nakon sukoba u jednom noćnom klubu u Glifkadi 6. januara oko četiri sata ujutru. Oni su se sukobili sa gostima u lokalu, nakon čega su otišli, ali ih je policija identifikovala i privela. U momentu hapšenja, piše "Katimerini", jedan od privedenih građana Srbije imao je oružje sa izbrisanim serijskim brojem, dok se za drugog sumnja da se svog otarasio kada je video policajce.

Pozivajući se na reči izvora iz policije, ovaj list piše da su trojica državljana Srbije u Grčkoj bili sa lažnim dokumentima i da su boravili u stanovima iznajmljenim preko Airbnb-a. Budući da su bili privedeni samo zbog beznačajne tuče, taj slučaj nije privukao mnogo pažnje grčke policije.

Međutim, posle ubistva Dedovića i Stamatovića u Vari, predgrađu Atine, u prepunom restoranu, naočigled gostiju, njihovih porodica i dece, policija je ponovo otvorila slučaj privođenja ove trojke.

Dedović i Stamatović ubijeni su u nedelju, 19. januara, oko 18.30 sati po podne u restoranu "Voskopula". Četvorica muškaraca, maskirana kapuljačama i šalovima, ušli su u lokal i prišli stolu za kojim su sedela dvojica Crnogoraca sa ženama i decom. Naočigled gostiju i porodice, otvorili su vatru i izrešetali Dedovića i Stamatovića pred decom ubijenih, devetogodišnjim dečakom i šestogodišnjom devojčicom. I Dedović i Stamatović podlegli su povredama, jedan na licu mesta, a drugi u bolnici. Uz to, metak je pogodio ženu Stamatovića u butinu, nakon čega je ona hospitalizovana i nije životno ugrožena.

Istražitelji su tokom uviđaja na mestu ubistva pronašli 22 čaure kalibra 9 milimetara. Dedović i Stamatović pogođeni su u glavu, zbog čega je, prema proceni grčkih medija, jasno da je reč o delu plaćenika.

Stamatović Stevan  Igor Dedović, pucnjava ubistvo Atina

Printskin: Youtube/OneTV

Mediji su preneli da je jedan napadač srednjih godina, oko 45, dok su ostala trojica mlađi, imaju oko 20 godina.

Očevici navode da su Dedovića i Stamatovića u ovom restoranu viđali više od godinu dana, kao i da su pravili velike račune. Oni su u pomenuti lokal kobne večeri došli taksijem.

Ko su ubijeni?

 

Ubijeni Igor Dedović, zajedno sa braćom Jovicom i Igorom Vukotić, važio je za vođu "škaljarskog klana" iz Kotora. Za Dedovićem je Crna Gora raspisala poternicu zbog pokušaja dvostrukog ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića bliskih kavačkom klanu krajem marta 2016. u Kotoru. Za to delo Crna Gora traži od Srbije izručenje Jovice Vukotića.

Stevan Stamatović važio je za vođu Zagoričana, kriminalne grupe iz Podgorice koja je blisko sarađivala sa Škaljarskim klanom. Ubijeni Stamatović srpskoj javnosti postao je poznat u istrazi ubistva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi 13. oktobra 2016, jer je navodno tog dana bio u Beogradu, nakon čega se vratio u Podgoricu. On je, međutim, u crnogorskim medijima demantovao da ima veze sa ubistvom Saleta Mutavog.

Supruge došle u Grčku da zajedno provedu praznike

 

Supruge Stamatovića i Dedovića, piše "Katimerini", u Atinu su sa decom došle krajem decembra da bi sa svojim muževima provele novogodišnje i božićne praznike. One su izbegavale da policajcima preciziraju gde su odsele, a na njihova pitanja su odgovarala frazom "Ne sećam se". Pretpostavlja se da su ubice Stamatovića i Dedovića, koji su se u Grčkoj krili jer je za njima raspisana međunarodna poternica Crne Gore zbog pokušaja ubistva, dvojicu muškaraca pronašle tako što su im pratile žene.

Stamatović Stevan  Igor Dedović, pucnjava ubistvo Atina

Printskin: Youtube/OneTV

Grčki mediji preneli su da kamere u restoranu u kojem su ubijeni škaljarci nisu radile. Prema rečima očevidaca, napadači su pobegli u crnom džipu i to tako što su "izašli kao normalne mušterije i nisu žurili".

Droga u Rumuniji

 

Ubijenog Igora Dedovića srpski istražitelji povezivali su sa švercom tone kokaina koji je nađen u Rumuniji. Dedović i Vranjanac Davor T. (31) pominjali su se u istrazi kao naručioci pošiljke droge vredne 300 miliona evra koja je iz Južne Amerike u Rumuniju stigla morskim putem. U Rumuniji su, kako je “Blic” pisao, uhapšeni Tode K. (50) i Nenad C. (43), zaposleni kao vozači u transportnom preduzeću u vlasništvu Davorovog bliskog saradnika.

Sukob zbog 300 kg kokaina

 

Ubistvo Dedovića i Stamatovića nastavak je serije ubistava pripadnika dva crnogorska klana, škaljarskog i kavačkog. Kako sumnja policija, rat ova dva klana, u kojima je bilo više desetina likvidacija u Srbiji, Crnoj Gori, ali i drugim zemljama, izbio je posle nestanka 300 kilograma kokaina u Valensiji u decembru 2014. Dva nekada bliska klana zaratila su, a likvidacije su počele dva meseca kasnije.

(Telegraf.rs/ Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA