≫ 

Raste broj žrtava zemljotresa u Turskoj: Objavljen stravičan snimak spasavanja devojčice iz ruševina

Zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove slake pogodio je pokrajinu Elazig, nekih 550 kilometara istočno od Ankare, oko 21 sat u petak, nakon čega su sledila 462 manja potresa

  • 1
Devojčica Turska Printscreen/Twitter/TRT HABER

Spasilačke ekipe nastavile su da pretražuju ruševine tragajući za preživelima zarobljenim nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio istočnu Tursku u petak i ubio, prema najnovijim informacijama, 35 osoba, a povređeno je više od 1.400.

Turska televizija prikazala je snimke spasilaca koji izvlače ljude ispod ruševina 21 sat nakon poresa. Za pomoć su mobilisane hiljade pripadnika spasilačkih ekipa i medicinskog osoblja.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu procenio je da su još 22 osobe zarobljene.

Spasene 43 osobe

Turska agencija za katastrofe i hitne situacije (AFAD) objavila je da su dosad spasene 43 osobe. Među njima i devojčica od dve i po godine. Turski mediji objavili su kako je još u toku spasavanje majke koja je dozivala pomoć.

Zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove slake pogodio je pokrajinu Elazig, nekih 550 kilometara istočno od Ankare, oko 21 sat u petak, nakon čega su sledila 462 manja potresa, objavio je AFAD.

Spasilačke ekipe rade ručno, ali i uz pomoć mašina na raščišćavanju građevinskog materijala u potrazi za preživelima u Elazigu gde temperatura noću pada na 8 stepeni ispod nule.

Turska zemljotres Foto: Tanjug/AP

Najmanje 25 osoba poginulo je u Elazigu, a četiri osobe u susednoj pokrajini Maltaja. Povređeno je 1.556 ljudi.

U znak solidarnosti s nastradalima predsednik Redžep Tajip Erdogan stigao je u Elazig u četvrt Mustafa Pasa gde su se urušile dve stambene zgrade. Erdogan je obećao da će država da učini sve što je u njenoj moći kako bi pomogla stanovnicima.

Ministar zdravlja Fahretin Koca rekao je da je 128 ljudi zbrinuto u bolnicama, od kojih su 34 na odeljenju intenzivne nege, ali nisu u kritičnom stanju.

Turska leži na seizmološki najaktivnijem delu sveta, pa su potresi česti.

Godine 1999. u potresu magnitude 7,4 na severozapadu zemlje poginulo je više od 17.000 ljudi, među kojima i 1.000 u Istanbulu.

Stručnjaci smatraju da je svakog trenutka moguć potres veće snage u Istanbuli, ekonomskom središtu zemlje, s više od 15 miliona stanovnika gde stambene zgrade, često neplanski građene, retko udovoljavaju standardima.

Video: Raste broj mrtvih posle zemljotresa u Turskoj: Poginulo 14 osoba, više od 300 povređeno

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pesterac

    26. januar 2020 | 15:43

    Dragi Allahu pomozi svima na Zemaljskoj kugli bez obzira na Veru i Naciju Boju koze. AMIN!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA