Srpska deca proslavila Svetog Savu u Atini, pa uglas vrisnuli: "Živela Srbija"

Pored himne velikom srpkom svetitelju, jedna pesma morala je neizbežno da bude otpevana

  • 10
srpska skola atina

Printskrin: Facebook/Grčki kutak

Učenici srpske škole u Atini i njihovi nastavnici obeležili su juče školsku slavu Svetog Savu. Pored himne ovom velikom srpkom svetitelju, prosvetitelju i prvom arhiepiskopu, jedna pesma morala je neizbežno da bude otpevana, naročito u ovoj zemlji.

"Tamo daleko" zaorilo se zidovima škole. Najpre je jedna devojčica počela pesmu, a potom su joj se pridružili ostali mališani iz hora. Mališani su na početku pesme uspeli da zadrže dostojanstvo sa kojm ona uvek treba da se peva, ali delovalo je kao da su sve vreme samo želeli da dođu do svog omiljenog dela - da uskliknu, pa i vrisnu "Živela Srbija". Ili "živela Slbija" po onima koji taj glas još uvek nisu savladali.

"Tamo daleko" je jedna od pesama koja ukazuje na neraskidivu vezu Srbije i Grčke, na pomoć i gostoprimstvo koje su nam ukazali u najtežem trenutku, ali i na nostalgiju i ljubav za otadžbinom koja je naše vojnike digla iz mrtvih i navela da učine podvig - da oslobode ne samo svoj, već i tuđe narode - kakvom se niko nije nadao.

Stoga je naročito dirljivo kada se ova pesma čuje od srpske dece koja odrastaju u dijaspori i ovoj prijateljskoj zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA