Tragedije koje su potresle svet: Kobi nije jedini, i srpski reditelj stradao u padu helikoptera

Čuveni srpski reditelj i vlasnik Lestera takođe su stradali u helikopterskim nesrećama

  • 3
Kobe Bryant helikopter Sikorsky 76 C+ (EC-JES) "Pesca 1" Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/Contando Estrelas

Čitav svet oplakuje tragičnu smrt slavnog košarkaša Kobija Brajanta koji je stradao u helikopterskoj nesreći u Kaliforniji zajedno sa svojim trinaestogodišnjom ćerkom Đijanom.

Kobi je sa još osam osoba putovao u privatnom helikopteru koji se srušio u mestu Kalabasas. Nije poznato da li je došlo do kvarova, ali se sumnja da je loše vreme prouzrokovalo nesreću - bilo je veoma maglovito, što je napravilo velike probleme pilotu. Meteorolozi CNN-a su potvrdili da je vidljivost bila veoma loša u vreme kada je helikopter pao.

Nažalost, Kobi nije jedini koji je izgubio život u helikopterskoj nesreći. Svet se seća nesreća u kojima su život izgubili vlasnik Lestera, čuveni srpski reditelj, kao i poznati gitarista.

Vikaj Šrivadanapraba, Vichai Srivaddhanaprabha Vikaj Šrivadanapraba, Foto: Guliver/Ross Kinnaird/Getty Images

U oktobru 2018. u helikopterskoj nesreći poginuo je vlasnik "Lestera" Vikaj Šrivadanapraba. Nesreća se desila nakon utakmice između Lestera i Vest Hema

Zajedno sa njim, stradale su još 4 osobe.

I poznati gitarista Stivi Rej Von stradao je u helikopterskoj nesreći - 27. avgusta 1990. Poginuo je po završetku koncerta. Uzrok nesreće - veoma sličan kao i onaj koji se pretpostavlja da je bio i u slučaju Brajana: loša vodljivost, magla i kobni udarac u brdo.

Stivi Rej Von Smrskana letelica Stivija Reja Printskrin: Youtube

U pitanju je bio Bell 206B helikopter, a u letelici Bell 206 stradala je i jedna naša poznata ličnost - reditelj Dragan Kresoja.

U pitanju je bio noćni let, u toku je bilo snimanje, a Kresoja se u kabini nalazio sa svojim sinom, inače kamermanom. Helikopter je napravio zaokret u niskom letu i rotorom zakačio Dunav, pa je pao nedaleko od ušća Save.

Nesreća se desila tokom snimanja filma "Suton nad Beogradom".

Nesreće Sikorski S-76 kojim je leteo Brajant

Više od 15 velikih nesreća od 1966. godine do danas dogodilo se sa Sikorski helikopterima. Model S-76 u kojem je poginuo slavni košarkaš Kobi Brajant imao je pre ove, još tri velike zabeležene nezgode.

U pitanju nije mali helikopter, pa je tako u tri ranije nesreće stradalo čak 36 ljudi.

Sedmoro ljudi poginulo je u nesreći koja se dogodila 10. marta 2017. godine u Istanbulu, a čak 14 mrtvih bilo je 2005, kada se Sikorski S-76C+ srušio u Estoniji. Godine 2002. model S-76A pao je u Severno more i tada je stradalo 11 ljudi. Udes sa istim tipom letelice (S-76A) desio se i 2013. godine.

U nesreći u Istanbulu 2017. godine poginulo je četvoro ruskih i jedan turski biznismen, koji su krenuli na sastanak u grad na severozapadu Turske. Sa njima su stradala i dva pilota, a letelica je bila stara 9 godina. Zbog slabe vidljivosti helikopter je udario u Endem TV toranj.

Turska, nesreća, pad helikoptera Nesreća u Istanbulu: Helikopter pao na put, Foto: Tanjug/AP

Četiri godine ranije dogodila se nesreća u Kanadi. Sikorski S-76A odneo je četiri života - dva pilota i dva medicinska tehničara. U tom bolničkom helikopteru nije bilo pacijenata, a nesreća se dogodila oko ponoći.

Estonska nesreća z 2005. godine odnela je 14 života. Posadu su činila dva finska pilota, a 12 putnika bili su uglavnom Finci, četiri Estonca i dva Amerikanca. Helikopter se survao u okean, u Taljinski zaliv, a sistem za sletanje u vodi u slučaju opasnosti nije se aktivirao.

Turska, nesreća, pad helikoptera Rep helikoptera Sikorski, nesreća u Istanbulu, Foto: Tanjug/AP

Operater Bristou Helikopters, koji radi u Škotskoj, imao je tragičan let helikoptera Sikorski S-76A pre skoro 18 godina - u veče 16. jula 2002. godine. Zbog kvara na rotoru.

Koriste ga kraljica i Tramp

Inače, ovaj tip helikoptera idealan je za biznismene i poznate ličnosti - njega je koristila i kraljica Elizabeta Druga, a u privatnom vlasništvu ima ga i američki predsednik Donald Tramp.

Smatra se sigurnom letelicom, a ima i veliku, udobnu kabinu. Glavni rotor pokreću dva motora. Verzija "76B", u kojoj je stradao Brajant, ušla je u upotrebu 1987, a Brajantov helikopter napravljen je 1991. godine.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    27. januar 2020 | 12:58

    Sve nesrece ljudska greska... Magla, smanjena vidljivost... Nije mi jasno da ne kupe neki najmoderniji helikopter, valjda ovi noviji imaju neke bolje sisteme za let u uslovima smanjenje vidljivosti???

  • E...

    27. januar 2020 | 12:37

    A reli vozač, Kolin Mc Ree, 2007 mislim?

  • Franjo

    27. januar 2020 | 15:27

    Moj deda kaze idi peske pre ces stici.Oni isli taljigama pre pa svuda stixali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA