≫ 

"Sramota me je": Svet obeležava 75 godina od oslobađanja Aušvica, na ceremoniji nema Putina

Preživeli iz Aušvica, logora smrti u kojem su nacisti ubili oko 1,3 miliona ljudi, okupili su se danas kako bi obeležili 75 godina od kada je Crvena armija oslobodila logor

  • 9
Poland Auschwitz Liberation Anniversary Foto: Tanjug/AP

Predsednici Izraela i Poljske pozvali su danas na ulaganje većih napora u borbi protiv antisemitizma, na dan kada svet obeležava 75 godina od oslobađenja logora Aušvic.

- Danas čujemo glasove koji šire mržnju na internetu, ulici, u centrima političke moći. Naša dužnost je borba protiv antisemitizma, rasizma i fašističke nostalgije, tog bolesnog zla koje preti da izjede temelje naših demokratija - poručio je izraelski predsednik Ruven Rivlin na konferenciji za novinare u blizini logora, koji je sada muzej.

Poljski predsednik Andžej Duda, koji prošle nedelje nije prisustvovao Svetskom forumu Holokausta u Jerusalimu jer nije bio na listi govornika, zahvalio je Rivlinu što je došao u Aušvic, preneo je Rojters.

- To prisustvo je znak sećanja, to je vidljivi znak protivljenja nehumanom tretmanu, mržnji - kazao je Duda.

Preživeli iz Aušvica, logora smrti u kojem su nacisti ubili oko 1,3 miliona ljudi, okupili su se danas kako bi obeležili 75 godina od kada je Crvena armija oslobodila logor.

Romania Auschwitz Liberation Anniversary Foto: Tanjug/AP

Van der Belen: Sramota me je

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen, koji učestvuje na svečanosti povodom 75-te godišnjice oslobađanja nacističkog koncentracionog logora Aušvic-Birkenau, rekao je da mu nije lako da poseti ovo stratište, ali da je to neophodno.

On je, u saopštenju, ukazao na suodgovornost Austrije za Holokaust i naglasio da oseća "duboku užasnutost" zbog onoga što je ljudima učinjeno u Aušvicu.

Kazao je da oseća sramotu, jer su mnogo Austrijanci učestvovalo "u varvarskim zločinima".

- Previše zemljaka je podržavalo i gledalo u stranu, a premalo je pružalo otpor - kritikovao je predsednik.

Brnabić na obeležavanju 75 godina od oslobođenja Aušvica

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić doputovala je u Poljsku gde danas prisustvuje ceremoniji obeležavanja 75 godina od oslobođenja nacističkog koncentracionog logora Aušvic-Birkenau.

Ana Brnabić u Poljskoj Foto: TANJUG/AP/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/

Sa premijerkom je u Poljsku otputovala i devedesetosmogodišnja Borbala Igumanović, koja je preživela strahote Aušvica i biće jedna od 200 preživelih koji će prisustvovati današnjoj ceremoniji, saopšteno je iz vlade.

Peskov: Ne, Putin nije dobio pozivnicu

Ruski predsednik Vladimir Putin nije dobio poziv da učestvuje na obeležavanju 75 godina od oslobođenja nacističkog koncentracionog logora Aušvic-Birkenau, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ne, Vladimir Putin nije pozvan - rekao je Peskov novinarima ne iznoseći više detalja.

On je podsetio da će Rusiju predstavljati ambasador te zemlje u Poljskoj, javio je TASS.

Video: Angela Merkel prvi put u poseti Aušvicu: Zašto kancelarka ide baš sad?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    27. januar 2020 | 15:56

    Poljaci su najveći nacisti posle nemaca i uja! I koliko su zla naneli ruskom narodu kroz istoriju malo su im Rusi vratili!

  • Воки

    27. januar 2020 | 15:51

    Постоје улизице запада, али су ови пољаци истовремено и улизице и подвезице америке.

  • Toma

    27. januar 2020 | 16:44

    Nije smelo da se dozvoli nemcima da se oporave od ovoga nikada

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA