"Urinirao po Obaminom krevetu": Ekspert za špijunazu razotkrio dosije o vezama Trampa i Rusije

Stil u izveštaju tvrdi da postoje prisne veze između Trampa i Kremljina, što je ubrzo udarilo temelj "Rusijagejtu". Brojni stručnjaci su se oglašavali i tvrdili da je većina pretpostavki u dokumentu potkrepljeno dokazima

  • 1

Jedan od vodećih britanskih eksperata za špijunažu Najdžel Vest bio je unamljen da istraži dosije iz 2017. godine o vezama Donalda Trampa i Rusije, čiji je autor njegov prijatelj i obaveštajac Kristofer Stil.

Vest je bio prilično kritičan i rekao da je Stilov dokument "glupost", ali postavlja se pitanje zašto je bilo potrebno tri godine da se ova priča pojavi, navodi "Raša tudej".

Stil u izveštaju tvrdi da postoje prisne veze između Trampa i Kremljina, što je ubrzo udarilo temelj "Rusijagejtu". Brojni stručnjaci su se oglašavali i tvrdili da je većina pretpostavki u dokumentu potkrepljeno dokazima, ali to izgleda da nije bio slučaj, navode svetski mediji.

Materijal je izmišljen

Vest, koji je 2017. unamljen da proveri dosije, istakao je da materijal izmišljen, piše "Sandej Tajms". Ono što je privuklo pažnju jeste što kritika nije došla od strane nekog nepoznatog stručnjaka, već od čoveka koji predstavlja autoritet kada je reč o obaveštajcima i špijunaži. Čak i dobro poznaje Stila.

- Uvek sam osećao veliku dozu poštovanja prema Stilu. Zbog toga sam jako iznenađen zbog nekih osnovnih grešaka u dosijeu, kao što su tretiranje jednog izvora kao stručnjaka za tri potpuno odvojene oblasti, ili što je naveden ruski konzulat u Majamiju, iako on ne postoji - kazao je Vest za "Raša tudej".

Donald Tramp Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Izvor o kome je reč je menadžer u Ric-Karltonu u Moskvi, a zatim je opisan kao ekspert za sajber-ratovanje, a zatim i stučnjak za to kako ruski migranti peru novac u Sjedinjenim Amerčkim Državama.

Tramp, uriniranje po krevetu i prostitutke

Te stvari, pak, 2017. godine nisu bile važne. Stil je tvrdio da su ruski obaveštajci došli u posed "nezgodnog" materijala po imenu "kompromat", koji je sadržao snimak kako Tramp 2013. godine u Ric-Karltonu bio sa prostitutkama i urinirao po istom krevetu u kom je navodno ranije spavao prethodni predsednik SAD, Barak Obama.

Donald Tramp, inaguracija, Bela Kuća Donald Tramp i Barak Obama sa suprugrama Foto: Tanjug/AP

Čak je i tadašnji direktor FBI Džim Komi opisao dosije kao "neprikladan i nepotvrđen" kada je svedočio u Kongresu. To ga, međutim, nije sprečilo da potpiše prijavu za FISA nalog, koji su federalci koristili dok su špijunirali Trampovu kampanju preko jednog od njegovi savetnika, Kartera Pejdža.

Verovanje o prisnim vezama Trampa i Rusije i dalje je jako među kritičarima američkog predsednika, iako je "Rusijagejt" implodirao 2019. godine posle izveštaja Roberta Milera i njegovog svedočenja.

Stil napao Vestovu kritiku

Stilova kompanija "Orbis Business Intelligence" oglasio se saopštenjem povodom Vestove analize, rekavši da je ona "vrlo spekulativna i politički motivisana, pošto je finansirana od strane republikanske advokatske firme"

Kako navode ruski mediji, Stil je plaćen od strane kompanije "Fusion GPS", koja je klijent advokatske firme "Perkins Coie LLP" i ističu da je "sve to učinjeno u ime Demokratskog komiteta, u toku predsedničke kampanje Hilari Klinton".

Video: Tramp: Ja sam stabilan genije

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA