≫ 

Predano pomaže u borbi protiv koronavirusa: Potez jednog čoveka u Vuhanu oduševio svet

Vlasti u Kini čine sve kako bi sprečile razvoj zaraze, a među merama su izgradnja dve bolnice u kineskom gradu Vuhanu, "epicentru" infekcije

  • 1
kina, maske, koronavirus Foto: Printscreen/Twitter

Smrtonosni koronavirus izaziva sve veću paniku u Kini, ali i u ostatku sveta, pošto je do sada odneo 107 života, a preko 4.500 osoba je zaraženo na teritoriji te države.

Vlasti u Kini čine sve kako bi sprečile razvoj zaraze, a među merama su izgradnja dve bolnice u kineskom gradu Vuhanu, "epicentru" infekcije, koja će tretirati samo obolele od koronavirusa, a takođe je mesto sa 11 miliona stanovnika stavljeno bukvalno pod karantin.

Društvene mreže preplavili su jezivi snimci na kojima ljudi padaju na zemlju navodno zbog tog virusa, ili reakcija medicinske sestre koja više ne može da izdrži borbu sa smrtonosnom infekcijom.

Ipak, jedna objava bila je svetla tačka "sumornog" trenda. Naime, kineski mediji objavili su video klip na kome se vidi čovek koji je samoinicijativno ušao u policijsku stanicu i poklonio paket sa 500 maski za lice, koje se koriste u borbi protiv virusa.

Video snimak ubrzo je postao viralan na Tviteru, a mnogi komentatori pohvalili su ovaj podvig, posebno što vlada nestašica ovog artikla, kako su to istakli svetski mediji.

Kinezi upozoravaju: Koronavirus se može preneti i sa 2 metra udaljenosti!

Novi koronavirus može da se prenese čak i sa 2 metra udaljenosti, upozorava Nacionalna zdravstvena komisija Kine. Stručnjaci objašnjavaju da se virus može preneti kontaktom ako dospe do ljudskih očiju ili sluzokože.

- Svi treba da nose zaštitne maske i da smanje broj bliskih kontakata što je više moguće. Pod time podrazumevamo razdaljinu od minimum dva metra. Ako je manja i na njoj može doći do kontaminacije - objasnio je dr Li Ksingvang iz pekinške bolnice Ditan.

Prvi slučaj u Nemačkoj

Bavarska zdravstvena kancelarija potvrdila je juče kako je tim virusom zaražen jedan stanovnik Štarnberga, mesta tridesetak kilometara udaljenog od Minhena. Zaraženi je zasad u dobrom stanju i pod nadzorom je doktora, a svetska javnost iz minuta u minut prati razvoj dešavanja o stopi smrtnosti koronavirusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sun

    28. januar 2020 | 16:21

    Kako mislite da sprecite sirenje zaraze kad vas se turisti slobodno krecu po svetu? Kao ovi direktno iz Vuhana Koji imaju proputovanje Balkanom??? Ocigledno svesno radite stvari koje ne bi smeli..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA