SZO priznala grešku: Podignut nivo opasnosti od koronavirusa

Ranije je WHO objavio da je opasnost od širenja virusa "vrlo visoka u Kini, visoka na regionalnom i umrena na međunardonom nivou"

  • 0
Vuhan, Kina, epidemija, zaraza, virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) ispravila je u ponedeljak procenu pretnje koronavirusa iz Kine sa "umerene" na "povišenu" na međunarodnom nivou, uz objašnjenje da je došlo do greške u formulaciji, a prvu žrtvu epidemije objavio je i Peking, prenose agencije.

Ranije je WHO objavio da je opasnost od širenja virusa "vrlo visoka u Kini, visoka na regionalnom i umrena na međunardonom nivou".

- Reč je o greški u formulaciji i mi smo je sada ispravili - rekla je portparolka ogranizacije sa sedištem u Ženevi.

SZO je objavila šest izveštaja o stanju širenja bolesti otkako je izbila kriza.

Bez obzira na ispravku, SZO i dalje smatra da epidemija nije "pretnja javnom zdravlju na međunarodnom nivou".

Takvu formulaciju SZO je koristio u retkim slučajevima epidemija kada je zahtevao snažnu globalnu reakciju kao u slučaju svinjskog gripa H1N1 2009, virusa zike 2016, te groznice ebole koja je poharala deo Zapadne Afrike od 2014. do 2016. odnosno Demokratsku Republiku Kongo 2018.

SZO je u slučaju epidemije SARS-a 2002-2003. oštro kritikovao Peking da je kasnio s upozorenjem i da je pokušao da sakrije domet epidemije.

S druge strane, SZO je sam bio oštro kritikovan poslednjih godina da je podigao preveliku uzbunu na virus H1N1 2009, a u slučaju ebole u Africi 2014, naprotiv, bio je optuživan da nije sagledao obim krize, pre nego što se proširila.

Video: Kinezi u karantinu pevaju sa prozora: U pustom Vuhanu čuje se samo njihov odjek

(Telegraf.rs/Klix.ba/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA