Poginuo čovek koji je organizovao ubistvo Sulejmanija? Avion u kom je bio pao juče u Avganistanu

D'Andrea se priključio CIA-i 1979. godine, a dobio je nadimak "Ajatolah Majk" zbog svojih operacija u Iranu, Iraku i Avganistanu

  • 8
Avganistan avion Foto: Tanjug/AP

Iranski mediji preneli su danas da je visoki oficir američke CIA Majkl D'Andrea, za koga se smatra da je organizovao ubistvo iranskog generala Kasima Sulejmanija, navodno poginuo u Avganistanu.

Iranska novinska agencija Mehr navodi da je D'Andrea, poznatiji pod nadimkom "Ajatolah Majk", bio u američkom avionu koji su u ponedeljak oborili Talibani, prenosi britanski Dejli star.

Za D'Andreu se navodi i da je organizovao potragu za vođom Al Kaide Osamom bin Ladenom.

Međutim, te tvrdnje za sada niko od američkih zvaničnika nije potvrdio.

D'Andrea se priključio CIA-i 1979. godine, a dobio je nadimak "Ajatolah Majk" zbog svojih operacija u Iranu, Iraku i Avganistanu.

Smatra se da je bio zadužen za antiterorističke operacije, hapšenja, čak i za programe torture, a Njujorkt tajms je 2017. godine objavio da ga je administracija američkog predsednika Donalda Trampa imenovala za operacije u Iranu.

U avganistanskoj provinciji Gazni u ponedeljak se srušio američki avion, za koji su Talibani tvrdili da su ga oborili i da je u njemu bilo 83 pripadnika američke vojske.

Video: Iran: Snimci iz vazduha nakon pada aviona

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mix

    28. januar 2020 | 17:23

    Opaaaa....kontraudar!.....Rusi znaju posao...

  • Aca

    28. januar 2020 | 17:30

    Iran uzvraca udarac... Ovo je zabolelo ameriku vise od bilo kog dogadjaja u ovom veku. U avionu koji je bio posebno opremljen za elektronsko izvidjanje i kao upravljacki centar za udarne i spijunske dronove, nalazilo se vise desetina specijalista ciji je gubitak nenadoknadiv. Posebno ako se uzme u obzir da je upravo iz njega rukovodjeno operacijom ubistva uranskog generala. Iran je sila sto se tice elektronskog ratovanja. Persijanci su izmislili matematiku...

  • Red briggade

    28. januar 2020 | 18:01

    Ili lažu Ameri...pa oni su produkt svetskih varalica - Engleza... ponekad u trenucima dubokog razmišljanja, dodjem i do toga da je zločinac Hitler možda znao nešto što običan narod nije i ne razume, te je zbog toga Jevreje hteo da uništi u potpunosti...i Engleze...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA