Abas: Palestinci nisu na prodaju, hiljadu puta "ne" dogovoru veka sa Donaldom Trampom

Abas je reagovao nakon što je Tramp objavio plan koji predviđa stvaranje palestinske države sa prestonicom u istočnom Jerusalimu

  • 3
Donald Tramp, Mahmud Abas

Foto: Tanjug/AP

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je danas da mirovni plan predsednika SAD Donalda Trampa za Bliski istok predstavlja "zaveru", kao i da je i njemu i izraelskom premijeru poručio da Palestinci i njihova prava "nisu na prodaju".

- Rekao sam Trampu i Netanijahuu da Jerusalim nije na prodaju, sva naša prava nisu na prodaju i nisu za potkusurivanje. A vaš sporazum, zavera, neće proći - rekao je Abas u televizijskom obraćanju u Ramalahu, prenosi Rojters.

On je dodao da "posle besmislice koju su danas čuli, kažu hiljadu puta ''ne'' dogovoru veka".

Abas je reagovao nakon što je Tramp objavio plan koji predviđa stvaranje palestinske države sa prestonicom u istočnom Jerusalimu, ali se od Palestinaca zahteva da prihvate uslove koje prethodno nisu bili spremni da razmotre, kao što je opstanak jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Abas je održao hitan sastanak s predstavnicima palestinskih frakcija, uključujući Hamas kako bi dogovorili jedinstven odgovor na plan.

On je poručio da Palestinci ostaju posvećeni okočanju izraelske okupacije i uspostavljanju države sa prestonicom u istočnom Jerusalimu.

- Nećemo pokleknuti i nećemo se predati - rekao je Abas i dodao da će Palestinci pružiti otpor planu "mirnim sredstvima".

Hamas podržao Abasa

 

Palestinski pokret Hamas podržao je palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i njegovu odluku da odbaci plan predsednika SAD Donalda Trampa za Bliski istok.

Lider Hamasa Ismail Hanijeh rekao je da ta grupa, koja je na vlasti u pojasu Gaze, podržava Abasovu "čvrstu poziciju" i odbacuje mirovni plan Bele kuće.

Hanijeh je pozvao palestinske frakcije da ostave svoje nesuglasice po strani i ujedine se protiv Trampovog plana, prenosi AP.

Abas je najavio hitan sastanak na Zapadnoj obali, nakon objavljivanja Trampovog plana na koji je pozvao predstavnike Hamasa.

Trampov plan za Bliski istok poziva na stvaranje palestinske države s prestonicom u istočnom Jerusalimu, ali se od Palestinaca zahteva da prihvate uslove koje prethodno nisu bili spremni da razmotre, kao što su jevrejska naselja na Zapadnoj obali.

Uspostavljanje nezavisne palestinske države jedini put ka miru

 

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi izjavio je danas da je jedini put ka sveobuhvatnom i trajnom miru na Bliskom istoku uspostavljanje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine i sa istočnim Jerusalimom kao prestonicom.

- Jordan podržava sve napore u cilju postizanja pravednog i sveobuhvatnog mira koji će ljudi prihvatiti - rekao je Safadi u saopštenju povodom plana predsednika SAD Donalda Trampa o Bliskom istoku.

Safadi je pozvao da se održe ozbiljni i direktni pregovori koji će rešiti sva pitanja o konačnom statusu uključujući zaštitu interesa Jordana, prenosi AP.

On je upozorio na "opasne posledice unilateralnih koraka Izraela... koji imaju za cilj nametanje novih realnosti na terenu".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    29. januar 2020 | 07:25

    Amerikanci su poznati po tome da poklanjaju drugima tuđe teritorije, a neka daju svoju ako su tako dobri.

  • Tramp

    29. januar 2020 | 00:14

    Vas gura u rat, kome to još nije jasno, trazi da prihvatite neprihvatljivo, znamo mi to sa ovih prostora....

  • 😡😡😡

    28. januar 2020 | 23:59

    Dogovor veka,kao nama na Kosmetu. Oduzmuti teritoriju i to je dogovor veka,jer je to interes pojedinaca a ne DRZAVA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA