≫ 

Svet na korak od vakcine za smrtonosni virus: U Australiji uspeli da naprave koronavirus

Ovo će pomoći naučnicima da što pre razviju vakcinu

  • 6

Naučnici u Australiji uspeli su da razviju koronavirus u laboratoriji, što predstavlja veliku prekretnicu u globalnoj borbi protiv ovog virusa.

Neverovatan poduhvat izveli su u utorak, a ovo će naučnicima omogućiti da utvrde hoće li bilo koja nova vakcina efikasno da deluje protiv virusa.

Ova laboratorija u Australiji je druga u svetu koja je uspela da razvije virus. Međutim, za razliku od Kineza, koji su objavili samogenetski kod virusa, ovi naučnici će svoje otkriće odmah podeliti sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, koja će ga proslediti laboratorijima širom sveta koji su uključeni u razvoj vakcine za koronavirus.

Naučnici su virus razvili od pacijenta koji je zaražen prošlog petka. Majk Keton, zamenik direktora instituta Peter Doerti je oduševljen uspehom svojih naučnika.

- Imamo ga. Fantastično! - rekao je kratko Keton novinarima.

Kina, epidemija, zaraza, virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

On je dodao da je ovo otkriće od "vitalne važnosti" i da će postati ključni deo u procesu razvijanja vakcine, budući da će naučnici moći da testiraju bilo koju potencijalnu vakcinu protiv laboratorijske verzije virusa.

Isto tako, ovo će im omogućiti da razviju test kojim će se moći da identifikuju ljude zaražene virusom i pre nego razviju bilo koji od simptoma. Osim toga, razvoj virusa u laboratoriji omogućiće i bolje razumevanje ponašanja koronavirusa, piše ABC news.

- Radili smo po 12 sati dnevno svaki dan. Nikad ne bismo završili pre 2 ujutro. Srećom, bili smo pripremljeni za ovako nešto, ovaj Institut je osnovan upravo s tom svrhom. I zato smo u samo pet dana - od petka do utorka - uspeli da dijagnostifikujemo bolest, detektujemo koronavirus i da ga izolujemo - rekao je dr Džulijan Drus koji je učestvovao u projektu.

Keton kaže da je koronavirus opasan i da ubija neke ljude.

- Ali nije smrtonosan poput, recimo, ebole. Ali, rana dijagnoza je vrlo važna jer zdravstvenim službama širom svet daje bolju šansu da zaustave njegovo širenje ili barem njegovu silinu. Ovaj virus je manje smrtonosan od SARS-a. Oko 10 posto zaraženih od SARS-a je preminulo, dok je u ovom slučaju ta brojka oko 3 odsto. Moje mišljenje je i da je ta brojka zapravo mnogo manja - zaključio je Keton.

Video: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

Video: 2 simptoma koja mogu ukazati na to da ste oboleli od koronavirusa, a ne od sezonskog gripa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    29. januar 2020 | 09:39

    Sad ce da vas zarazimo pa cemo izmisliti lek da vas lecimo sad ce neko da se obogati i ovo je jedna vrsta rata

  • Vesna

    29. januar 2020 | 10:27

    Prevaranti jedni

  • Aki

    29. januar 2020 | 10:16

    Nije bas korak do vakcine. Radio sam 30 godina u najvecoj fabrici vakcina na svetu pa znam sta tvrdim. Ima tu jos puno, puno, puno posla da se dode do vakcine I proizvede koliko treba. Puno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA