≫ 

Kina hitno traži izvinjenje od Danske: Nacrtali zastavu, pa umesto zvezdica stavili virus

Ni list, ni danska vlada nemaju nameru da upute izvinjenje

  • 8
Kineska zastava virus Foto: Twitter/Jyllands-Posten

Kina je zatražila javno izvinjenje od Danske zbog ilustracije objavljene u listu "Jilands-Posten" za koju smatra da je uvredljiva. Ipak, ni sam list, a ni Danska, nemaju nameru da to urade.

Naime, list je objavio crtež koji predstavlja kinesku zastava, ali umesto žutih zvezdica, koje inače tu stoje, nalazi se koronavirus.

Kineska ambasada je ocenila da je ovo uvredljivo i da povređuje osećanja Kineza.

- Trenutna epidemija novog koronavirusa koštao je živote u Kini. U isto vreme kada kineska vlada i kineski narod na sve načine pokušavaju da se nose sa neobičnom i hitnom zdravstvenom pretnjom, "Jilands-Posten" je objavio "satirični crtež" Nielsa Bo Bojesena koji je uvreda za Kinu i narod - saopštila je Ambasada Kine.

Kako se navodi dalje, ovoj objavi nedostaje bilo kakva forma simpatije ili empatije.

Glavni i odgovorni urednik lista naveo je da crtež nije imao nameru nikoga na uvredi.

- Crtež nije nastao da bi se rugao ili ismevao Kini. Crtež zastave i ilustracija virusa samo pokazuju da se oni bore sa virusom. To je sve - rekao je Jakob Njbroe za TV2.

- Ako se ja izvinim za ovo Kini, onda će kineski režim da bude taj koji odlučuje o tome šta ću ja da objavim ili ne. Ne mislim da smo uradili ništa loše - dodao je.

Premijerka Mete Frederiksen izbegla je direktan odgovor, a umesto toga je govorila o veoma čvrstoj tradiciji "ne samo slobode govora, već i slobode satiričnih crteža".

Karikature Muhameda

"Jilands-Posten" je i ranije dospevao u centar pažnje, a posebno zbog karikature Muhameda koji predstavlja 12 crteža objavljenih 30. septembra 2005. godine, preuzete kasnije u norveškom časopisu "Magazinet", nemačkom "Di Veltu", francuskom "Frans soaru".

Karikature su satirična ilustracija članka koji, između ostalog, govori o samocenzuri i slobodi govora. Članak je naglasio izjavu jednog danskog pisca da ne postoji ilustrator u Danskoj koji bi pristao da nacrta ilustracije u jednoj dečjoj knjizi o Muhamedu, osim anonimno. Među 12 karikatura na jednoj se sugeriše da Muhamed ima skrivenu bombu u turbanu.

Ova karikatura se pretvorila u veliki međunarodni incident. Jedanaest islamskih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, zahtevalo je hitne mere danske vlade protiv inkiminisanih novina. Libijska i saudijska vlada su povukle ambasadorke iz Danske, a Libija je zatvorila ambasadu u Kopenhagenu.

Međunarodna organizacija islamskih zemalja traži uvođenje sankcija Ujedinjenih nacija protiv Danska, a širom Bliskog istoka se pale danske zastave. Vlasnik francuskog "Frans soar" je otpustio glavnog urednika zbog objavljivanja karikature.

"Jilands-posten" je poslao dva otvorena pisma muslimanima, u kojima objašnjava da ilustracija nije bila usmerena da uvredi ikoga i da žali zbog nastalih neprijatnosti.

Video: Kinezi u karantinu pevaju sa prozora: U pustom Vuhanu čuje se samo njihov odjek

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    29. januar 2020 | 15:30

    Danska je prejaka zemlja,ne treba im kina da in se uvlaci ko mi. Nema potrebe za izvinjenjem,cunjenicu su cinjenice,malo se nasalili i zdravo.

  • DARKO 100%

    29. januar 2020 | 15:20

    To sve tako biva dok mecka ne zaigra i pred njihovim vratima

  • nikolas

    29. januar 2020 | 16:37

    BRACO KINEZI JA ZNAM DA STE VI ZRTVE NAPADA BIOLOSKIM ORUZJEM OD STRANE CIJE I NATO ALIJANSE KAO I MI STO SMO BILI 1999GODONE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA