Amerikanci prošle godine oborili rekord: Bacili najviše bombi na Avganistan, 8 puta više nego 2015.

Prema izveštaju koji je objavila Američka centralna komanda, avioni su bacili 7.423 bombi i druge municije na Avganistan

  • 5
Avganistan izbori glasanje Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države bacile su tokom 2019. godine na Avganistan više bombi nego bilo koje godine pre, odnosno od kada Pentagon, od 2006. godine vodi evidenciju.

Prema izveštaju koji je objavila Američka centralna komanda, avioni su bacili 7.423 bombi i druge municije na Avganistan, što je skoro osam puta više nego 2015. godine.

Povećan intenzitet vazdušne kampanje svakako prati i veći broj civilnih žrtava. Prema podacima UN, SAD je pripisana polovina smrtnih slučajeva od 1.149 koje su ubijene u napadima provladnih snaga u prve tri četvrtine 2019. godine, prenosi "Gardijan".

Talibani i druge oružane grupe odgovorne su za 1.207 smrti civila, a posebno su pojačali napade tokom leta.

Do porasta krvoprolića došlo je dok su SAD i talibani vodili trajne mirovne pregovore, koje je na američkoj strani vodio specijalni izaslanik Zalmaj Kalilizad. Predsednik SAD je otkazao pregovore u septembru, kriveći Talibane za samoubilački napad u Kabulu u kom je ubijen američki vojnik.

Video: Uzbuna u Iraku: Odjeknule dve snažne eksplozije, čuju se sirene

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    29. januar 2020 | 21:14

    Na taj način ameri se oslobađaju svog nuklearnog odpada jer njegovo skladištenje i čuvanje je skupo.

  • Kanarinac

    29. januar 2020 | 21:55

    Amerika najveće svetsko zlo

  • O22 Dara

    29. januar 2020 | 23:01

    Doći će dan kada će Sveti Ilija i na njih bacati bombe ili šta već... to su neizlečivi kompleksi, ali zlo koje Amerikanci nose u sebi je iz britanskih gena!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA