≫ 

Tramp tvrdio da niko nije povređen u Iraku, a "traume mozga" ima čak 50 vojnika

Simptomi koji su primećeni kod njih su glavobolja, vrtoglavica, osetljivost na svetlo i mučnina

  • 6

Pentagon je saopštio da je čak 50 američih vojnika dijagnostifikovano sa traumatskim povredama mozga nakon što je Iran gađao raketama američku bazu u Iraku ranije ovog meseca. To je za 16 više vojnika nego što je prvobitno objavljeno.

Predsednik SAD Donald Tramp je rekao 8. januara, nakon raketnog napada, da niko nije povređen.

- Do danas, 50 američkih vojnika je dijagnostifikovano sa traumatskim povredama mozga - rekao je portparol Pemtagona Tomas Kembel.

Simptomi koji su primećeni kod njih su glavobolja, vrtoglavica, osetljivost na svetlo i mučnina.

Od njih 50, 31 je zbrinut u Iraku i tamo i vraćen na dužnost, uključujući i 15 njih čije su dijagnoze postavljene najskorije, rekao je Kembel.

Tramp je prošle nedelje rekao da je čio da neki imaju "glavobolje i još neke stvari".

To je izazvalo kritike od strane američkih ratnih veterana.

Prema podacima Pentagona, oko 408.000 pripadnika vojske dijagnostifikovano je sa traumom mozga od 2000. godine.

Da podsetimo, Iran je nakon ubistva generala Kasima Sulejmanija 3. januara odlučio da se osveti tako što će gađati američke baze u Iraku.

Video: Počela odmazda: Snimak iranskog napada na američke baze

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    29. januar 2020 | 16:27

    408 000 američkih vojnika, koje je Amerika svesno gurnula u ratove ima ovu dijagnozu. Pa vi niste normalni. Da li je neko u Americi ugasio sijalicu, pošto demokratija, svest i savest tamo odavno ne važe. Imate li vi neke proteste osim onih omanjih nedavno. Pa ubijaju vam vojnike u Keniji, Iraku, Avganistanu. Ambasada vam je pogođena u istom danu kada je poginuo Kobi. I vi takvi tvrdite da ste demokratija. Sopstvenu decu ste umesto na normalna radna mesta poslali na ratišta. To ste im projektovali kao budućnost. Traume i sindrome. Šta vam rade sindikati? Udruženja vojnih veterana? Civilno društvo. "Živi i pusti druge da žive". Tako treba da se zove istinski mirovni marš za život koji je Americi potreban.

  • Ja

    29. januar 2020 | 18:46

    Jaoj bas su se potresli jer nisu navikli da njih neko goni. Valjda ce se navici vremenom jer Iran nece odustati od napada na teroriste Amere, a i ne trebaju.

  • PRC

    29. januar 2020 | 22:28

    Prema proceni trojice američkih specijalista koji su predvodili istraživanje posledica prve upotrebe municije s osiromašenim uranijumom u istoriji, tokom osam meseci 1991. oko 50.000 iračke dece umrlo je od različitih bolesti, uključujući rak, oboljenja bubrega i ranije nepoznatih internističkih bolesti, disajnih oboljenja, kongenitalnih abnormalnosti, kožnih i drugih teških, nepoznatih i fatalnih bolesti. Prema tom istraživanju, količine municije ispaljene iz američkih i savezničkih aviona i tenkova dovoljno su velike da rizici i šteta ne pogađaju samo bojno polje, već su prošireni do veoma udaljenih područja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA