Problem za Engleze: Ove zemlje EU neće izručivati građane VB, među njima je i balkanska zemlja

Ustav ove tri države zabranjuje ekstradiciju državljana zemljama koje nisu članice EU, a Ujedinjeno Kraljevstvo pravno više nije deo Unije

  • 1

Stručnjaci upozoravaju da bi neki begunci u Evropi mogli da iskoriste Bregzit i uteknu pravdi. Naime, Austrija, Nemačka i Slovenija odlučile su da, pošto je počeo 11-mesečni tranzitni period Britanije iz EU, da neće izručivate svihe građane britanskim organima.

Ustav ove tri države zabranjuje ekstradiciju državljana zemljama koje nisu članice EU, a Ujedinjeno Kraljevstvo pravno više nije deo Unije.

Samim tim, upozoravaju stručnjaci, povećavaju se šanse da osobe sa nemačkim, austrijskim ili slovenskim državljanima eventualno počine neki zločin na teritoriji sada već bivše članice EU, a mogućim bekstvom u svoju zemlju mogli bi da izbegnu suđenje u Ujedinjenom Kraljevstvom.

Evropski nalog za hapšenje

Trenutno je na snazi Evropski nalog za hapšenje, koji zahteva od zemlje EU da, kada je podignut, izruči građanina drugoj članici koja potražuje tu osobu. Iako je portparol te ustanove istakao da nalog važi i tokom perioda tranzicije Velike Britanije, ove tri države obavestile su Evropsku komisiju da bi ovaj sporazum bio protivustavan.

Sreća, ali i suze

Velika Britanija napustila je Evropsku uniju 31. januara u ponoć po srednjeevropskom vremenu, a Britanci su od jutra "slavili" i "žalili". I dok su pristalice Evropske unije organizovale povorku kojom su se oprostile od EU, pristalice Bregzita su se na Trgu parlamenta okupile da proslave.

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    3. februar 2020 | 19:32

    Makron je dobro rekao nece imati iste obaveze kao clanice e.u. ali nece imati ni ista prava kao sto imaju clanice e.u.tako englezi hoce i jare i pare ali vise nije moguce to

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA