≫ 

Srbi injekcije u Barseloni prodavali za 420 evra: Na spisku mušterija i olimpijac

Sredstva za doping koristilo je 260 sportista

  • 4
Hapšenje, Španija Foto: Prinstskirn Youtube/ Diario Palmero

Nakon što je grupa Srba uhapšena u Barseloni zbog sumnje da su 10 godina po celoj Evropi na crno prodavali doping sredstva, španski mediji objavili su da su injekcije koje su švercovali koristilo 260 sportista, među kojima su biciklisti, motokroseri, pa čak i jedan olimpijac koji je sada trener.

Istraga nakon koje došlo do privođenja šest osoba koje su saslušane trajala je dve godine, a agenti Civilne garde pomno su pratili na koji način funkcioniše snabdevanje EPO injekcija i njihova dalja prodaja.

Utvrđeno je da su se injekcije ove inače legalne supstance koja se koristi u medicini, prodavane preko nekoliko veb-stranica koje su po hapšenju osumnjičenih mahom ugašene, međutim na internetu se i dalje mogu naći tragovi prodavaca koje su injekcije prodavali po ceni od 420 evra pa naviše.

Hapšenje, Španija Zaplenjene injekcije Foto: Prinstskirn Youtube/ Diario Palmero

- Istraga je pokrenuta 2017. godine, nakon što je niz sportista koji su bili pozitivni na ovu supstancu sarađivao dajući policiji informacije o sajtovima putem kojih su kupovali doping sredstvo ali i o tome da su sredstva slana iz Kadiza. EPO inače nema rok upotrebe, a uprkos tome što su ga slali u pakovanjima koje održavaju hladnoću, utvrđeno je da su neki bili neefikasni jer nisu čuvani na odgovarajućoj temperaturi, a kao takvi mogu biti izuzetno opasni - rekao je Hose Luis Terreros, direktor AEPSAD, španske doping agencije koja se prva susrela sa masovnom upotrebom ove supstance.

Španski "El Pais" objavio je da među sportistima ima i nekadašnjih učesnika na Olimpijskim igrama, ali i biciklista, motokrosera i generalno sportista koji učestvuju na raznim trkama. Ipak, njihova imena će zasad ostati tajna, ali će se spisak sportista uvrstiti u spise suda u Kadizu koji radi na ovom slučaju.

Hapšenje, Španija Uhapšena je grupa Srba Foto: Prinstskirn Youtube/ Diario Palmero

- Nadam se da ćemo sledeće nedelje dobiti imena tih sporstisla od suda i da ćemo moći da počnemo da radimo na tome. Mi ćemo se baviti španskim sportistima, a ostatać će biti poslat orgovarajućim nacionalnim antidoping agencijama - rekao je Tereros.

Dodaje se i da se svaki sportista za koga se utvrdi da je korpistio EPO, kažnjava četvorogodišnjom suspenzijom.

Podsetimo, policija je blokirala na različitim računima okom 800.000 evra, a u stanovima uhapšenih Srba pronađeno je i 70.000 evra, a konfiskovano je i više od 850 injekcija! Kako bi se u potpunosti zaštitili, novac se slao putem kriptovaluta ili uplatom na internacionalne račune.

Doping sredstva dobijali od jednog zaposlenog na klinici za dijalizu u Kadizu. Taj saradnik je falsifikovao dokumenta, i EPO prenosio u jednu prodavnicu u Kadizu odakle je slat kupcima po celoj Evropi.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mica

    4. februar 2020 | 03:57

    Hmmm . Na crno prodavali legalna doping sredstva. Rvo ako ja razumem nesto Bog me ubio

  • Дејан Младеновић

    4. februar 2020 | 01:43

    Ако чачко*уљ Надал није био њихов редован клијент ...

  • iskreno

    4. februar 2020 | 00:15

    kaze se inekcija Boze svasta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA