≫ 

Ko je čovek koji je jedini okrenuo leđa Trampu: Hteo je da bude čist pred svojom decom, ostao je sam

Ovaj senator, bivši guverener Masačusetsa i predsednički kandidat Republikanske stranke 2012. godine, jedini nije glasao uz svoje partijske kolege

  • 0
Mit Romnej Foto: Tanjug/AP

Senator iz Jute Mit Romni jedini je republikanac koji je glasao u Senatu da je predsednik SAD Donald Tramp kriv po prvoj tački optužnice. On je u obraćanju naciji pre glasanja rekao da smatra da je predsednik kriv zbog "zloupotrebe poverenja javnosti".

Romni je međutim bio usamljen. Ovaj senator, bivši guverener Masačusetsa i predsednički kandidat Republikanske stranke 2012. godine, jedini nije glasao uz svoje partijske kolege.

Očekivano, Tramp je preživeo proces impičmenta.

Ko je Mit Romni?

Političar koji ima 72 godine i koji je služio kao 70. guverner Masačusetsa. Na tom položaju bio je jedan mandat, a 2006. godine nije tražio reizbor.

Na predsedničkim izborima 2008. godine je bio jedan od kanidata Repubilikanske stranke za predsednika SAD, ali je izgubio od Džona Mekejna.

Romni se, međutim, ponovo kandidovao 2012. godine na izborima na kojima je pobedio demokrata Barak Obama.

Mit Romni, Donald Tramp Foto: Tanjug / AP

Rodio se u uglednoj političkoj porodici. Po veri je mormon, a 30 meseci je bio misionar Mormonske crkve u Francuskoj.

Obavljao je niz dužnosti u poslovnom svetu, a javnosti je poznat i kao jedan od vodećih funkcionera Zimskih olimpijskih igara 2002. u Solt Lejk Sitiju.

Šta sada Romnijev glas znači?

Romnijev iznenađujuć govor nije promenio ishod glasanja - Tramp je pošteđen.

- Moj glas će verovatno biti u manjini u Senatu, ali bez obzira na sve, mojim glasom ću reći svojoj deci i unucima da sam uradio ono što je moja dužnost i ono što je moja država očekivala od mene - rekao je sinoć Romni.

Mit Romnej Foto: Tanjug/AP

Zaključio je da je ono što je predsednik uradio sa Ukrajincima motivisano ličnom i političkom dobiti. Ipak, BBC navodi da u današnjoj Republikanskoj stranci odanost važna, te da će Romni da bude oštećen. I on to zna.

Romni je pojačao kritike prema Trampu kada je postao senator 2019. godine. Mesto mu je bezbedno sve do 2024. godine.

Tramp je 2016. godine u Juti osvojio 45 odsto glasova, iako danas ankete pokazuju da se njegova populatnost poboljšala od tada.

Nekoliko minuta nakon završetka govora Romnija, usledila je reakcija Rone Mekdenijel, njegove nećake i predsednice Republikansog nacionalnog komiteta. Ona je jasno stavila do znanja da se distancira od svog rođaka i da u potpunosti podržava Trampa. 

- Ovo nije prvi put da se ne slažem sa Metom, a verujem da nije ni poslednji. Suština je da predsednik Tramp nije učinio ništa pogrešno, a Republikanska stranka je ujedinjena više nego ikad iza njega - navela je ona.

Mekdenijel se inače u poslednje često pojavljuje u medijima kao glavna zagovornica Trampove kampanje za predsedničke izbore.

Čak i senatori koji su svojevremeno kritikovali Trampa, poput Lise Murkovski i Suzan Kolins sinoć su glasale za njegov spas.

Video: Tramp nije hteo da se rukuje sa predsednicom parlamenta, pa mu je pocepala govor

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA