Imaju i zastavu i sve: Pasoš ove zemlje ne vredi ništa, jer ona zvanično i ne postoji

Ušuškana je između Moldavije i Ukrajine, a Rusija je garant njenog mira i stabilnosti, kao i osnovni pokrovitelj

  • 2
Manastir Novog Njamca Foto: Printscreen/YouTube/Turism Land

Pridnjestrovlje, zvanično Pridnjestrovska Moldavska Republika, jeste nezavisna nepriznata država na teritoriji Moldavije. Pored nje se graniči još samo sa Ukrajinom. Njenu samostalnost ne priznaje nijedna članica UN. Štaviše, sve tri zemlje koje sa njom imaju zvanične diplomatske odnose su i same nepriznate - Abhazija, Južna Osetija (obe u Gruziji) i Nagornokarabaška Republika (Azerbejdžan).

Nezavisnost je proglasila 1990, godinu dana pre raspada Sovjetskog Saveza. Prema rezultatima cenzusa iz 2015, tri najbrojnije etničke grupe - Rusi, Moldavci i Ukrajinci - skoro su jednako zastupljene po brojnosti, ali Rusi, ipak, prednjače za jedan postotak (34 odsto).

Poslednja oaza sovjetskog duha

https://www.youtube.com/watch?v=gDb-lHDbTXQ

Glavni grad ove siromašne zemlje, jedne od najsiromašnijih u Evropi, jeste Tiraspolj, sa oko 130.000 žitelja, dok sama republika ima blizu pola miliona stanovnika.

Nalazi se na 70 kilometara od moldavijske prestonice Kišinjev, na istočnoj obali reke Dnjestar. Gradska arhitektura je toliko u duhu SSSR-a, da se čini kao da se Tiraspolj zaglavio u vremenu koje je iščezlo pre 30 i više godina, čemu doprinose i ulice i trgovi koji nose nazive ličnosti iz sovjetske ere. U središtu grada počiva Suvorov trg, gde se svake godine održava parada za Dan nezavisnosti, a jedna od znamenitosti jeste i veliki Lenjinov kip, smešten ispred zgrade parlamenta.

Foto: Printscreen/YouTube/JASON BILLAM TRAVEL

Rusijo, oče i majko

Motiv Pridnjestrovljana da zatraže nezavisnost bio je rastući nacionalizam u Moldaviji skraja 80-ih godina prošlog veka, dok je kao okidač poslužilo ukidanje ruskog jezika u zvaničnoj upotrebi. Marta 1992. je izbio oružani sukob, koji se završio jula iste godine. U njemu je život izgubilo oko hiljadu ljudi. Od tada je ova oblast u miru, a odražava ih finansiranje iz Rusije. Ruski je zvaničan jezik, a veliki broj stanovništva se na Rusiju ugleda kao na matičnu zemlju, piše BBC.

Iako Pridnjestrovlje funkcioniše politički i privredno nezavisno od Moldavije, njihov pasoš je beskoristan, jer ga ne priznaje nijedna članica UN. Uprkos ovoj činjenici, stanovništvo nije zaglavljeno unutar granica svoje domovine, pošto većina njih ima dvojno ili trojno državljanstvo Rusije, Moldavije ili Ukrajine.

Transnistrijska tura

Pored Tiraspolja i Dnjestra, Pridnjestrovlje, čiji je međunarodni naziv Transnistrija, odlikuje se i uspavanim selima i plodnim vinogradima. Turizam je i dalje veoma skromna grana privrede, ali se postepeno razvija, pa je 2011. jedna turistička agencija počela da nudi transnistrijsku turu. Prema procenama, godišnje 20.000 ljudi poseti Pridnjestrovlje, većinom iz Moldavije.

zastava Pridnjestrovlja Foto: Wikipedia

Najupečatljivije istorijske znamenitosti su polurenovirana tvrđava iz XV veka u Benderu i manastir Novog Njamca iz XIX u Kickanju.

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA