≫ 

Pominjali i Trampa i migrante i demokrate: Sve političke poruke sa crvenog tepiha i dodele Oskara

Glumci su iskoristili crveni tepih i govore tokom osvajanja prestižne nagrade da ukažu na nejednakosti i probleme o kojima se ne priča

  • 1
Oskar Foto: Tanjug/AP

Dodela ovogodišnjeg Oskara, 92. po redu, bila je puna političkih poruka, sa Stivom Martinom koji je započeo šou šalom o nezgodnim izborima u Ajovi, a vrhunac je usledio govorom čuvenog glumca Breda Pita nakon osvajanja prestižne nagrade.

Prvi politički komentar večeri usledio je tokom uvodnog monologa Stiva Martina i Krisa Roka, kada je Martin  podsetio na čuvenu zabunu u kategoriji najbolje slike u 2017. godini.

Stiv Martin Kris Rok dodela Oskara Foto: Tanjug/AP

- Oni su garantovali da se ovo neće dogoditi ove godine, jer je Akademija prešla na novu aplikaciju kokusa u Ajovi . Ali kakva noć! - rekao je glumac, osvrnuvši se na tehničke probleme u utorak u Ajovi, zbog kojih su rezultati kasnili nekoliko dana.

Bred Pit je tokom primanja nagrade za najbolju sporednu mušku ulogu iskoristio priliku da "bocne" američkog predsednika Donalda Trampa.

On je rekao da je njegov govor od 45 sekundi za 45 sekundi duži "od govora koji je Bolton imao u Senatu tokom suđenja u procesu opoziva predsednika Donalda Trampa".

Tokom govora nakon osvajanja Oskara za najbolju mušku ulogu Hoakin Finiks govorio je o mnogim vrstama nejednakosti.

- Mnogo sam razmišljao o nekim teškim problemima sa kojima smo se kolektivno suočili. Ponekad osećamo da se borimo za različite uzroke, ali ja vidim zajedništvo - rekao je glumac.

Rasprave o rodnoj nejednakosti, rasizmu i pravima životinja, između ostalog, rekao je, proizlaze iz "borbe protiv nepravde" i onih koji osećaju da imaju "pravo da dominiraju, nekažnjeno kontrolišu".

Nakon što je pobedila u kategoriji za najbolji dokumentarni film, režiserka Džulija Rajhert pozvala je na udruživanje.

- Radnim ljudima je danas sve teže i teže. Verujemo da će stvari postati bolje kada se radnici u svetu ujedine - rekla je ona.

Poznata glumica Natali Portman takođe je poslala političku poruku tokom ceremonije dodele Oskara, koja je nosila ogrtač na kojem su ušivena prezimena potisnutiih ženskih režisera, ukazujući na na rodnu nejednakost u industriji zabave.

Natalie Portman Foto: Tanjug/AP

Plava traka koju je na pozornici nosila Bini Feldstajn, glumica filma "Booksmart", navodno promoviše ACLU (američku uniju za građanske slobode), neprofitnu organizaciju koja brani i čuva individualna prava i slobode koje su garantovane svakoj osobi u zemlji Ustavom i zakonom SAD.

Beanie Feldstein Foto: Tanjug/AP

Tako je glumac Džonatan Prajs (koji je bio nominovan kao najbolji glumac u seriji "Novi papa") na smokingu je imao bedž kojim je podržao organizaciju koja se brine o imigrantima izbeglicama. Organizaciju je osnovala aktivistkinja Davn O’Porter, koja je udata za glumca Kristofera O’Dauda.

Jonathan Pryce Džonatan Prajs Foto: Tanjug/AP

Crveni tepih postao je mesto za slanje političkih poruka od pokreta "Time's Up" 2017. godine, kada su sve zvezde nosile crno na dodeli Zlatnog globusa 2018. godine u znak podrške ženama koje su iznele optužbe o seksualnom napadu.

I tokom ranijih dodela nagrada brojni glumci iskoristili su priliku da kažu svoje mišljenje, pa je tako glumac Dejkr Montgomeri na dodeli SAG nagrada nosio crveni krst kako bi podigao svest o požarima u Australiji, dok su Olivija Kolmnan i Tobajas Menzis nosili bedževe na kojima je pisalo "50:50 jednaka zastupljenost za glumice", kako bi pokazali svoju podršku rodnom paritetu u Velikoj Britaniji na dodeli Zlatnog globusa.

Video: Oskar otišao u Južnu Koreju, a Bred i Leonardo se bratski grlili

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • darkozr

    11. februar 2020 | 00:18

    Lazna elito otudjena od stvarnosti, obicne gradjane i njihovu decu ne cuvaju telohranitelji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA